"Ruim 96% van ouders wil Zwarte Piet behouden in originele vorm"

Houten, 1 oktober 2015 - De website www.kids-tube.nl heeft via Facebook naar de mening van zijn fans gevraagd over de verschijning van Zwarte Piet in Nederland. De reden hiervan is dat deze discussie steeds blijft terugkomen en tv-producenten, gemeenten en organisatoren van de Sinterklaas intocht in steeds grotere mate overstag lijken te gaan en een mix van zwarte, witte, gestreepte en anders gekleurde Pieten introduceren. De redactie van de website vroeg zich af hoe zijn fans (grotendeels ouders) hier werkelijk instaan en of deze wijzigingen niet ten onrechte worden doorgevoerd.

Overgrote meerderheid kiest voor Zwarte Piet
In totaal zijn er 1107 antwoorden gekomen op de vraag: 'Moet Zwarte Piet gewoon blijven zoals het altijd is geweest of vind je dat het mag veranderen?'. De uitkomsten laten zien dat een zeer grote meerderheid van 96,75% aangeeft dat Zwarte Piet behouden moet blijven in originele vorm. Slechts 2,08% van de personen die een antwoord hebben gegeven gaven aan dat het mag veranderen en dat anders gekleurde of met roetvegen geschminkte Pieten een prima optie is om het Sinterklaasfeest voort te zetten.

'Natuurlijk hebben wij ook altijd een mening gehad over dit onderwerp, maar dit wilden wij niet zomaar over de bühne brengen. Wij vonden het belangrijk om te weten hoe onze fans hierover zouden denken, voordat we hier eventueel iets mee wilden doen. Na deze uitslag kiezen wij heel bewust om enkel filmpjes op de website te tonen met daarin de originele Zwarte Pieten zoals deze in onze traditie vorm hebben gekregen,' aldus de eigenaar van Kids-Tube.nl. Hij geeft wel aan dat er kanttekeningen bij deze peiling zijn, omdat er niet anoniem gereageerd kon worden en omdat de doelgroep vooral bestaat uit ouders van jonge kinderen. Toch denkt hij dat dit zeker een beeld geeft en dat bij een representatief onderzoek ook de overgrote meerderheid zal aangeven de Zwarte Pieten traditie in ere te willen houden.

Veranderingen zullen toch gaan plaatsvinden ondanks grote meerderheid die hiertegen is. De eigenaar van Kids-Tube licht toe dat hij met argusogen kijkt naar de ontwikkelingen van de tv producenten die in hun series en films witte, roze en zelfs stroopwafel Pieten tevoorschijn toveren. Ook in diverse steden gaat de intocht van Sinterklaas vergezeld met allerlei soorten Pieten. 'In Nederland bepaalt een klein gedeelte van de bevolking dat het Sinterklaasfeest anders moet, zonder naar de signalen uit de bevolking te luisteren. Uiteindelijk kiezen bepaalde tv-producenten zoals die van het Sinterklaasjournaal en de diverse Gemeenten een standpunt die ervoor zorgt dat onze traditie gaat veranderen. We kunnen niet om deze partijen heen en zij bepalen uiteindelijk wel hoe de Pieten er in het grote geheel uit gaan zien, terwijl de bevolking het hier duidelijk niet mee eens is. Het is schandalig dat dit in een democratisch land als Nederland kan gebeuren en dat onze eeuwenoude traditie zomaar wordt gewijzigd terwijl bijna niemand dat wil'.

Alleen nog maar originele Pieten te zien op de website
Kids-Tube.nl is een website die maandelijks door ruim 150.000 kinderen wordt bezocht om diverse filmpjes te bekijken. Om een tegensignaal te geven heeft de website besloten om enkel nog filmpjes te tonen met daarin de originele Zwarte Pieten. De eigenaar van de website vult aan: 'Wij zijn van mening dat Zwarte Piet in geen enkele vorm gekoppeld kan worden aan racisme of het achterstellen van bepaalde bevolkingsgroepen. Kinderen zien de Pieten als hulpjes van Sinterklaas die zwart zijn geworden door roet uit de schoorsteen en koppelen dit niet aan anders gekleurde mensen of slavernij waar de discussie over gaat. Wij hopen dat deze discussie nu eens afgelopen is en dat ook media en gemeenten naar de bevolking gaan luisteren'. Resultaten van de peiling zijn te bekijken op http://www.kids-tube.nl/discussie-behoud-zwarte-piet-traditie/

Commentaar:
Meer informatie en resultaten van de peiling: http://www.kids-tube.nl/discussie-behoud-zwarte-piet-traditie/
De peiling op Facebook: https://www.facebook.com/KidsTube.nl

Geplaatst in:

Kids-Tube.nl

plaats:
Houten

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234