Rashondengids biedt handvat voor puppy kopers

Het LICG lanceert de informatieve nieuwe website 'rashondengids.nl' voor iedereen die wil weten hoe gezond de Nederlandse rashond echt is. De site geeft van de populairste hondenrassen duidelijk aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland. De gegevens zijn afkomstig van recent, kwalitatief onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Het LICG vindt dat zo'n overzicht hard nodig is en hoopt met de rashondengids te bereiken dat mensen die kiezen voor een rashond zich bewust zijn van de risico's en voor hondenfokkers kiezen die er alles aan doen om gezonde dieren op de wereld te zetten. De rashondengids maakt het eenvoudiger om van een geliefd ras in te schatten wat de risico's zijn en vertelt waar men op moet letten. Bijvoorbeeld of er tests gedaan zijn bij de ouderdieren.

Op de site kan men tevens lezen waar men op moet letten bij de aanschaf van een hond. Dit is belangrijk, want kritische kopers hebben invloed op de wijze waarop honden gefokt worden. Zo zouden kopers van een pup langer moeten stilstaan bij de gevolgen van bepaalde extreme uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop. Dit soort kenmerken kunnen het welzijn van een dier flink aantasten.

De rashondenfokkerij ligt behoorlijk onder vuur en in de argumentatie tussen voor- en tegenstanders van rashonden worden de risico's nog wel eens aangedikt of juist teveel afgezwakt. De puppykoper, die uiteindelijk een belangrijke invloed heeft op de fokkerij in Nederland, weet daardoor vaak niet meer waar hij aan toe is. Als kopers kiezen voor gezondere dieren dan zal een fokker daarop moeten inspelen. Goede fokkers kunnen zich op deze wijze onderscheiden van de fokkers die het niet zo nauw nemen met de gezondheid van honden. Maar als pup kopers blijven vragen om dit soort extreme uiterlijkheden dan blijft er een afzetmarkt voor fokkers om dit soort dieren te fokken.

Erfelijke aandoeningen komen echter niet alleen door een extreem uiterlijk. Soms zijn aandoeningen er per ongeluk in gefokt, vaak doordat bepaalde ouderdieren teveel gebruikt zijn. Aanvankelijk lijkt een ouderdier gezond, maar na een aantal jaren blijkt er toch een erfelijke aandoening aanwezig te zijn. Die aandoening is dan al aan vele nakomelingen doorgegeven. Het is daarom bij de aanschaf van een pup belangrijk te weten wie de ouderdieren zijn en welke tests ze hebben ondergaan. Men zou niet in zee moeten gaan met fokkers die hierover geen informatie kunnen of willen verstrekken.

Geplaatst in:

Contact en informatie:
Algemene vragen:
Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren: Corina Haverlag
corina.haverlag@licg.nl, tel 06-27625691

Beschikbaar voor interviews:
Kliniek Gezelschapsdieren, Diergeneeskunde Utrecht: Prof. Dr. Jan Rothuizen
j.rothuizen@uu.nl; tel. 06-40097899

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

plaats:
Barneveld
website:
https://www.licg.nl/7x/home.html

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234