Honger dreigt voor miljoenen mensen door El Niño en klimaatverandering

Honger dreigt voor miljoenen mensen door El Niño en klimaatverandering

Den Haag,1 oktober. Minstens tien miljoen mensen die in armoede leven, krijgen te maken met honger de komende tijd door extreme droogtes en grillige regenval. Dit zijn de effecten van klimaatverandering en de verwachte komst van een super El Niño.

In aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs later dit jaar lanceert Oxfam Novib haar nieuwe mediabriefing Entering Uncharted Waters: El Niño and the threat to food security. De briefing stelt o.m. dat in Zuidelijk-Afrika en Midden-Amerika oogsten al mislukt zijn door extreem weer en Ethiopië en delen van Zuidoost-Azië te maken hebben met ernstige droogte.

Wetenschappers stellen dat klimaatverandering de frequentie van super El Niño's kan verdubbelen. Het is een wereldwijd natuurverschijnsel dat elke 7 of 8 jaar plaatsvindt, wanneer de oceanen enorm veel warmte afgeven en daardoor wereldwijd het weer beïnvloeden. Bovendien wordt het steeds moeilijker om het patroon van El Niño's te voorspellen. Voortdurende klimaatverandering zorgde ervoor dat 2014 het heetste jaar ooit is geworden. Ook dit jaar blijft de temperatuur stijgen De laatste grote El Niño was in 1997-1998, en veroorzaakte een klimaat-chaos en zorgde voor humanitaire rampen in veel landen, van Peru to Indonesië.

Madelon Meijer, voedselexpert van Oxfam Novib: "Miljoenen arme mensen hebben nu al de te maken met de effecten van deze super El Niño. Hun oogsten mislukken en de prijzen van basisvoedsel schieten omhoog. Juist deze week zijn in de New York de nieuwe ontwikkelingsdoelen aangenomen zodat over 15 jaar niemand meer honger lijdt. Deze klimaatcrisis in wording gaat roet in het eten gooien. Daarom moet er straks op de VN klimaattop in Parijs een ambitieus klimaatverdrag komen. Daarnaast is er per direct actie nodig om een antwoord op deze crisis te vinden. Een herhaling van het fiasco in de Hoorn van Africa in 2011, waarbij 260.000 mensen als gevolg van droogte stierven, is onacceptabel."

De gevolgen van recordtemperaturen en de super El Niño zijn al merkbaar:
- De regering van Ethiopië verwacht dat 4,5 miljoen mensen voedselhulp nodig gaan hebben tegen het einde van het jaar door een tekort aan regen.
- De maïsoogst in Zimbabwe is 35% lager dan gemiddeld door droogte.
- Tegen februari 2016 zullen ruim 2 miljoen mensen in Malawi moeite hebben om genoeg voedsel te vinden.
- In Guatemala en Honduras hebben duizenden boeren hun oogst deels of geheel verloren, door droogte en veranderingen in de seizoenen.
- In Papoea-Nieuw-Guinea heeft hevige regen aardverschuivingen veroorzaakt, gevolgd door droogte en grote hitte waardoor oogsten verlepten, en 2 miljoen mensen worden getroffen.
- De Indonesische overheid stelt dat in de meerderheid van de 34 provincies droogte heerst.

Oxfam Novib publiceert in de aanloop naar de VN-klimaattop in Parijs later dit jaar verschillende rapporten en voert actie met #roadtoparis tegen de effecten van klimaat-verandering. Oxfam Novib is ook één van de initiatiefnemers van Klimaatparade die op 29 november in Amsterdam plaatsvindt. Op die dag worden wereldwijd klimaatmarsen en protesten georganiseerd waar duizenden mensen aan deelnemen.

Oxfam Novib voedselexpert Madelon Meijer is beschikbaar voor interviews. De briefing Entering Uncharted Waters: El Niño and the threat to food security is bijgesloten.
Contact Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib, 0651573683.

Oxfam Novib

plaats:
Den Haag
website:
http://www.oxfamnovib.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234