Inktspotprijs 2014-2015

In Nieuwspoort Den Haag is de Inktspotprijs uitgereikt aan de maker van de beste politieke tekening van 2014-2015. Na rijp beraad kwam de jury - voorzitter Coen Verbraak (journalist en programmamaker), Adeline van Lier (radio- en televisiepresentator), Saskia van Loenen (columnist en journalist) en Jeroen Wielaert (verslaggever, columnist en auteur)- tot een shortlist van 3 prenten. Deze weerspiegelt de diversiteit van de 130 inzendingen van ruim 30 tekenaars: van de streken van Poetin en Opstelten tot spraakmakende kwesties als Griekenland, de vluchtelingen en natuurlijk Zwarte Piet.

Veel aandacht ging dit jaar uit naar Charlie Hebdo. In de overzichtscatalogus INKTSPOT schrijft Niels Beugeling, voorzitter van de Stichting Pers & Prent: “Na alle tumult rondom Charlie Hebdo, prompt symbool van het vrije woord, snappen we al te pijnlijk nog steeds maar een heel klein beetje waar de wereld om draait. Want… wie zijn wij eigenlijk? Zijn we Charlie, of toch maar niet? Of zijn we Griekenland, inmiddels bekend als financiële ruïne. Of zijn we Zwarte Piet, of zijn we een reddingsboot in de Middellandse Zee, of zijn we gewoon onszelf –de ene dag vóór het ene, de volgende dag tégen het andere en vaak bezig met de beslommeringen van alledag. “

Winnaar van de Inktspotprijs 2014-2015:
Joep Bertrams met de tekening ‘Onsterfelijk’, op 7 januari 2015 gepubliceerd in diverse binnen- en buitenlandse kranten en sites.

De jury over de winnende tekening: “…uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood. Een krachtig en indrukwekkend statement, mooi en vakkundig uitgevoerd.”

Joep Bertrams (1946) tekent o.a. voor de Groene Amsterdammer en enkele voormalige GPD-bladen waaronder De Limburger en de Leeuwarder Courant. Zijn animaties zijn te bekijken op Blendle, Facebook (https://www.facebook.com/joep.bertrams.9?fref=ts ) en Twitter (https://twitter.com/joepbertrams?lang=nl). Ook worden ze getoond in het programma ‘Une semaine dans le monde’ van de zender France24.

Runners up waren: Siegfried Woldhek met Josef Poetin en Tom Janssen met Zie ginds komt.

Noot voor de redactie: Beeldmateriaal kunt u rechtenvrij downloaden via de website van het Persmuseum: www.persmuseum.nl/pers en wachtwoord ‘pers’. Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Niels Beugeling: nbeugeling@persmuseum.nl / 020-6928810 en/of Aldje Bertrams: aldje@bertrams.demon.nl / 06-55795926 //Bij de expositie verschijnt de overzichtscatalogus INKTSPOT 2014-2015 (ISBN 978 90 5937 540 0). Het boek bevat werk van alle deelnemende tekenaars, en verschijnt bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Prijs: € 14.99

Het Persmuseum

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.persmuseum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234