Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit

Zijne Majesteit de Koning reikt vrijdagmiddag 9 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015 uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Vier jonge kunstenaars ontvangen deze aanmoedigingsprijs, een bedrag van 6.500 euro. Na de feestelijke uitreiking opent de Koning de tentoonstelling waar de winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen te zien zijn.

De Koninklijke Prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben de Koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix en Koning Willem-Alexander deze traditie voorgezet. De Koninklijk Prijs is bedoeld om jong talent op het gebied van schilderkunst te stimuleren. Nederlandse beeldende kunstenaars tot 35 jaar kunnen
meedingen naar de prijs. Dit jaar zonden ruim 220 kunstenaars beeldmateriaal in.

Op de tentoonstelling kunnen bezoekers met hun smartphone informatie opvragen over de kunstenaar en zijn werk. Daarnaast kan de bezoeker een stem uitbrengen op zijn favoriete werk. Nieuw dit jaar is de Kleine Kunst Kenner voor kinderen (6 t/m 12 jaar). Aan de hand van opdrachten gaan zij op zoek naar hun favoriete schilderij. Kinderen kunnen ook een stem uitbrengen op hun favoriete werk. Het schilderij met de meeste stemmen wordt verloot onder de bezoekers die op het werk hebben
gestemd.

De tentoonstelling is geopend voor publiek van 10 oktober t/m 15 november. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur (tijdens herfstvakantie ook op maandag geopend).

Mededeling aan redacties (niet voor publicatie)
Aanvangstijd: 16.00 uur
Accreditatie tot uiterlijk woensdag 7 oktober, 12.00 uur per e-mail bij rvd.pers.kh@minaz.nl onder vermelding van na(a)m(en), medium en functie.
Bij een groot aantal aanmeldingen kan een beperkte toelatingsregeling gelden. U wordt hierover op uiterlijk 8 oktober per e-mail geïnformeerd.

Informatie prijswinnaars en tentoonstelling:
Koninklijk Paleis Amsterdam, Gaby Çelebi-Arendsen
Tel. 020-620 40 60 / g.celebi@dkh.nl
www.paleisamsterdam.nl / www.facebook.com/paleisamsterdam / www.twitter.com/paleisamsterdam
www.paleisamsterdam.nl/kleinekunstkenner

Voorbezichtiging is mogelijk op donderdag 8 oktober 2015 om 11.00 uur. Aanvragen daarvoor ook bij Gaby
Çelebi-Arendsen.

Let op! Zoals altijd rust er een embargo op het bekendmaken van de winnaars van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2015 tot vrijdag 9 oktober om 16.30 uur.

Rijksvoorlichtingsdienst
Tel. 070 356 4142
www.koninklijkhuis.nl
www.youtube.com/koninklijkhuis
www.facebook.com/hetkoninklijk.huis
www.twitter.com/khtweets

St. Koninklijk Paleis Amsterdam

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.paleisamsterdam.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234