Festival Vocallis: 10 dagen klassieke muziek trekt landelijke aandacht

Festival Vocallis: 10 dagen klassieke muziek trekt landelijke aandacht

NRC Handelsblad doet verslag van het openingsconcert op 7 november in de Sint Janskerk in Maastricht, Omroep MAX komt radio-opnames maken en ook andere landelijke media hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. Festival Vocallis, dat dit jaar voor de vierde keer gehouden wordt, wordt in Limburg, maar zeker ook daarbuiten, steeds bekender.

Ook dit jaar weer komt op uitnodiging van pianist en artistiek leider Roger Braun een breed scala van topvocalisten en - instrumentalisten naar Zuid-Limburg om tien dagen lang bijzondere klassieke muziek ten gehore te brengen, waarbij - zoals de naam van het festival al aangeeft - de nadruk ligt op vocaal.

Dietrich Henschel samen met Frank Groothof in Die schöne Magelone

Vocallis 2015, dat wordt gehouden van zaterdag 7 tot en met zondag 15 november, gaat op 7 november om 20.30 uur van start met 'Die schöne Magelone', de enige liedcyclus van Brahms. De internationaal vermaarde Duitse bariton Dietrich Henschel is de solist in dit Duitse volkssprookje over een prins die moet kiezen tussen de ware liefde van prinses Magelone en de wellust van prinses Sulima.

De liedcyclus bestaat uit vijftien liederen. Deze worden in het Duits gezongen waarbij acteur en meesterverteller Frank Groothof de poëtische vertaling van de oorspronkelijke teksten en gedichten van Ludwig Tieck in het Nederlands voordraagt, zodat een begrijpelijk en toegankelijk geheel ontstaat.
Groothof (onder meer bekend van kinderprogramma's als Sesamstraat en Klokhuis) maakte eerder deels vertelde bewerkingen van bekende opera's als 'Die Zauberflöte' van Mozart en 'Carmen' van Bizet. Roger Braun, artistiek leider van Vocallis, begeleidt de avond op piano.


De Bruiloft van Figaro begrijpelijk uitgelegd voor kleintjes

Een dag later, op zondag 8 november, vindt in de Kloosterbibliotheek in Wittem een bijzondere opvoering van Mozarts Opera 'Il Nozze di Figaro' (De Bruiloft van Figaro) plaats. Opmerkelijk is dat het gaat om een familievoorstelling, die al geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Waar Mozart ruim drie uur en ten minste 11 solisten nodig heeft nodig heeft om het ingewikkelde plot uit de doeken te doen, klaren de makers van 'Nozze per due', zoals het stuk heet de klus met zijn tweeën in een uurtje tijd. Ook in dit geval is een bekende Nederlandse acteur van stal gehaald om het emotionele van de muziek in woorden te kunnen vatten. Peter Lusse brengt de tekst van Ivo de Wijs zodanig dat er voor jong en oud het nodige te lachen valt!

De vocale prestaties van 'vrolijke' Franz Schubert

Ook het slotconcert, op 15 november om 19.30 uur in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen mag bijzonder worden genoemd. Onder de titel 'De Vrolijke Franz', worden voor zover bekend voor het eerst vooral de zonnige kanten van componist Franz Schubert belicht. Er worden drinkliederen gezongen, evenals opwekkende duetten en kwartetten. Bas-bariton Robert Holl staat samen op het podium met de jonge Nederlandse operaster Henk Neven.

Tijdens Vocallis 2015 zal verder jong toptalent op het gebied van klassieke zang en liedkunst de kans krijgen zich voor een heus publiek te presenteren. Dit gebeurt onder meer tijdens masterclasses en workshops door gerenommeerde musici die toegankelijk zijn voor belangstellenden.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op: www.festivalvocallis.nl

Festival Vocallis

plaats:
Maastricht

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234