Senior gebruikt contant geld voor kleine uitgaven

Senioren pinnen massaal aan de kassa. Toch zegt acht van de tien er moeite mee te hebben wanneer contant geld als betaalmiddel verdwijnt. De voornaamste reden: klein geld op zak geeft een vertrouwd gevoel. Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie Unie KBO onder 700 Nederlandse senioren.

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek (90%) hebben er geen probleem mee wanneer ze in een winkel alleen maar met een pinpas kunnen betalen. Toch grijpt men graag snel naar een muntje uit de beurs. Betalen op de markt, het geven van fooien of geld aan de (klein)kinderen: geen contanten op zak zal problemen gaan opleveren. 'Ik heb altijd wat kleingeld op zak voor een toiletbezoek, want daar moet meestal wel voor betaald worden', zegt een van de respondenten. Het bedrag aan contant geld dat in de portemonnee van de senior zit ligt gemiddeld op ongeveer 50 euro. Het gemiddelde bedrag dat contant wordt betaald is 30 euro.


Veiligheid
Boodschappen worden door 29% van de senioren contant betaald, 69% gebruikt de pinpas aan de kassa. Pinnen mag dan wel bijna volledig ingeburgerd zijn, met de veiligheid rond betalingen is het volgens de ondervraagden slecht gesteld. Maar liefst 43% vindt dat de veiligheid van pinbetalingen verbeterd moet worden. Bijvoorbeeld door een betere afscherming bij betaal- en pinautomaten. Volgens de Unie KBO is er veel werk aan de winkel om de veiligheid van pinbetalingen te verbeteren. Manon Vanderkaa, directeur van de Unie KBO: 'Het valt op hoe vaak iemand erg dicht op de betalende klant gaat staan. Zeker bij oudere mensen kan dit het gevoel geven dat hun pincode wordt afgekeken. En als dat ook daadwerkelijk gebeurt, kunnen de gevolgen hiervan zeer ernstig zijn.' De ouderenorganisatie roept winkeliers dan ook op meer aandacht te besteden aan de afscherming van betaalpunten in hun winkels. Het uitvoeren van een transactie met de pinpas zelf blijft voor de respondenten wel de meest veilige methode (70%), gevolgd door 22% van de senioren die betalen met contant geld de meest veilige betaalmethode vinden.

Proef
De Unie KBO nam zelf de proef op de som en stuurde drie ouderen gedurende tien dagen op pad zonder contant geld op zak. Het ging de deelnemers goed af zonder contanten, nagenoeg overal kan met de pinpas worden betaald. 'Na een rondleiding in Dordrecht wilde ik de gids een fooi geven maar gelukkig had mijn vrouw haar beurs bij zich', zo vertelt een van de deelnemers. 
Alle drie vinden zij wel dat het betalingsverkeer voor senioren in de toekomst laagdrempelig en toegankelijk moet blijven. Veel geldautomaten verdwijnen en ruim 1,2 miljoen senioren gebruiken om verschillende redenen geen internet. De verdere digitalisering in het doen van bankzaken en betalingen maakt hen kwetsbaar. Het is noodzakelijk dat de banken, naast een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van geldautomaten, ook de toegankelijkheid en toename van alternatieve betaalmethoden verbeteren. De Unie KBO helpt ouderen door het organiseren van workshops internetbankieren zodat zij zelfstandig hun bankzaken kunnen regelen.

Geplaatst in:

Via de link http://bit.ly/contantloos is het bijbehorende onderzoek te downloaden.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Arno Heltzel, woordvoerder van de Unie KBO. Telefoon 073-6123475 en 06-51295294 of per email: e-mail naar aheltzel@uniekbo.nl. Het artikel over de proef verschijnt in het oktobernummer van ledenmagazine Nestor.

Het Unie KBO onderzoek is uitgevoerd door bureau TeraKnowledge in de maand juli 2015, onder 700 Nederlandse 65-plussers die in het bezit zijn van internet door middel van online interviews. Dit is 60% van de seniorenpopulatie. Het is onbekend of in de groep senioren die níet gebruik maken van internet, sprake is van significant verschillend betaalgedrag in winkels en horeca.

Unie KBO, met ruim 190.000 leden, de grootste onafhankelijke seniorenorganisatie

plaats:
's-Hertogenbosch

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234