'De Radicalisering van Sadettin K.' in première op vrijdag 2 oktober

T/m december 2015 op tournee langs theaters door heel Nederland

De nieuwe theatervoorstelling van Sadettin Kirmiziyüz gaat vrijdag 2 oktober in première in Frascati, Amsterdam. Actuele vraagstukken als "Waarom ben ik niet geradicaliseerd?" "Hoe zou ik wél kunnen radicaliseren?" komen voorbij. In De Radicalisering van Sadettin K. neemt hij je mee op reis door de mogelijke levens van twee verschillende Sadettins.

In het eerste deel van deze voorstelling ziet de bezoeker hoe de eerste, Sadettin K. (Zutphen, '82), als kind opgroeit in een gelovig immigrantengezin, naar een blanke middelbare school gaat, koranlessen volgt, voetbalt bij de plaatselijke FC, tot hij op een dag in de zomer van 2015 een ticket naar Istanbul boekt. Het laatste dat van hem vernomen wordt, door Turkse veiligheidsdiensten, is dat hij in een busje de Syrische grens over is gestoken om deel te nemen aan de jihad.

In het tweede deel maken we kennis met S. Kirmiziyüz (Zutphen, '82), ridder van het vrije woord en ex-moslim, die op een dag in de zomer van 2015 om het leven wordt gebracht door islamitische extremisten. We volgen zijn leven van zijn geboorte in een gelovig immigrantengezin in Zutphen en zien hoe hij van een blanke middelbare school naar een even zo blanke toneelschool gaat. Niet veel later heeft hij zijn eerste confrontaties met de Islam. Die confrontaties leiden uiteindelijk tot zijn dood op een anonieme parkeerplaats.

Online quiz 'Hoe Radicaal Ben Jij?'
Om deze voorstelling maximale impact te geven bij jongeren die niet naar het theater gaan, heeft de producent een interactief educatief programma ontwikkeld. De online quiz 'Hoe Radicaal Ben Jij?' is een verdieping van de voorstelling en kan ook op zichzelf staan. Het doel van de quiz is om het gesprek over radicalisering te faciliteren en na te denken over eigen opvattingen, vooroordelen en acties. In deel 1 onderzoeken jongeren hun eigen gedachten. Vragen als 'Wat vind je belangrijk?' en 'Hoe ver ga je daar in?' worden behandeld. Deel 2 is klassikaal. Aan de hand van quotes, stellingen en filmpjes over radicalen en radicale bewegingen, wordt het gesprek in de klas over dit onderwerp gevoerd. De quiz wordt ontwikkeld in samenwerking met docenten en leerlingen en gaat in oktober online.


De Radicalisering van Sadettin K. is het derde en laatste deel van de reeks Hollandse Luchten en een coproductie van Trouble Man en Frascati Producties. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten, het BNG Cultuurfonds, Fonds 21 en the Art of Impact.


concept, tekst,spel Sadettin Kirmiziyüz eindregie Sarah Moeremans dramaturgie Anoek Nuyens Decor Sacha Zwiers kostuums Lotte Goos licht Gé Wegman techniek Mats Boswijk productieleiding Anouk Rutten zakelijke leiding Albert van Andel marketing & communicatie Dieke van der Spek impactproductie Bernadette Kuiper impresariaat Wilma Kuite (Alles voor de Kunsten) foto & grafische vormgeving Joost de Haas

Stichting Trouble Man

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234