Desso behaalt als eerste tapijtfabrikant ter wereld gouden C2C-cert.

Waalwijk, 24 september 2015 - Het toonaangevende tapijtbedrijf Desso (onderdeel van de Tarkett Group) heeft opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt in diens Cradle to Cradle(r) (C2C) traject door als eerste tapijtfabrikant ter wereld de Cradle to Cradle(r) Gold-certificering te behalen voor een nieuwe collectie tapijttegels. De Gold-certificering is de beloning voor zeven jaar hard werken met als doel de overgang naar een circulaire economie op basis van C2C-principes. De collectie zal vanaf oktober 2015 in alle belangrijke markten verkrijgbaar zijn.

De nieuwe 'Gold collectie' wordt standaard geleverd met een EcoBase(tm)-rug, die geüpcycled bewerkt calciumcarbonaat (krijt) van lokale drinkwaterbedrijven bevat, en 100% recyclebaar is in Desso's eigen productieproces. Daarnaast bevat de collectie ECONYL(r), een garen dat gemaakt is uit 100% geregenereerd nylon, inclusief post-consumer tapijtvezels afkomstig uit Desso's Refinity(r)-fabriek.
De producten in Desso's Gold collectie bieden de volgende voordelen:
- 100% positief definieerde materialen
- 100% geregenereerd garen (ECONYL(r))
- Gemiddeld 80% herbruikbare materialen
- Gemiddeld 52% gerecycled materiaal
- Zeer geringe uitstoot van VOC
- Draagt bij aan het verdienen van LEED v4 -punten

Voor het behalen van deze gouden mijlpaal moest Desso aan een groot aantal strenge criteria voldoen op het gebied van milieu en volksgezondheid, zoals gedefinieerd in de Cradle to Cradle(r) CertifiedCM Product Standard. Dit is een raamwerk voor innovatie, waarmee wordt aangetoond dat het zakelijk gezien wel degelijk mogelijk is om 'doelbewust te ontwerpen' en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op het milieu en de volksgezondheid. Producten worden gecertificeerd door het onafhankelijke Products Innovation Institute uit de Verenigde Staten. Naast deze collectie is 93% van Desso's assortiment commerciële tapijttegels Cradle to Cradle(r)-gecertificeerd met ofwel Brons ofwel Zilver, afhankelijk van het type tapijtrug.

Desso is in 2008 de weg naar de circulaire economie ingeslagen, met als grondslag de principes van Cradle to Cradle(r). Dit principe stelt fabrikanten in staat om producten te maken die zijn ontworpen voor meer dan één levenscyclus in een doorlopende niet-giftige gesloten kringloop, die steeds vaker wordt aangedreven door duurzame energie. De circulaire economie helpt ons zodoende om een aantal grote mondiale problemen aan te pakken: schaarste van grondstoffen, toxiciteit en klimaatverandering. Als een regeneratief, op de natuur geïnspireerd model vervangt de circulaire economie het traditionelere lineaire systeem van 'nemen, maken en weggooien'.

Uit recent onderzoek blijkt dat de circulaire economie wereldwijd maar liefst één biljoen dollar aan kostenbesparing zou kunnen opleveren door slimmer gebruik van materiaalstromen.

Desso zet zich in voor de overgang naar een circulaire economie door te voldoen aan de normen van Cradle to Cradle(r), een filosofie die door de Duitse scheikundige Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough is ontwikkeld. Hierbij worden bedrijven opgeroepen om op zoek te gaan naar gezonde materialen, effectieve recyclesystemen en -processen, goed waterbeheer, maatschappelijke rechtvaardigheid en duurzame energie.

"Dankzij de visie en inzet van onze mensen en andere betrokkenen hebben we nu tot onze grote vreugde deze belangrijke nieuwe mijlpaal behaald, op onze weg naar een circulaire economie", aldus Roland Jonkhoff, Managing Director van Desso en Vice-President Carpet EMEA, Tarkett. "Daarnaast blijven de innovaties die nodig zijn om uiteindelijk een C2C-bedrijf te worden, bijdragen aan ons commerciële succes. Dit is voor ons en anderen het bewijs dat een bedrijfsstrategie die aan sterke MVO-doelen gekoppeld is, wel degelijk de basis vormt voor commercieel succes."

Over DESSO(r)
Desso, onderdeel van Tarkett, is een toonaangevende fabrikant van tapijten, tapijttegels en sportvelden. Het bedrijf opereert wereldwijd in meer dan 100 landen en levert producten aan kantoren, onderwijs- en overheidsinstellingen, gezondheidszorg en particulieren, maar ook aan hotels, cruiseschepen, luchtvaartmaatschappijen en voetbalclubs van wereldklasse.

De missie van Desso is noemenswaardig: het ontwikkelen van unieke producten die zorgen voor een veel beter binnenmilieu, wat de gezondheid en het welzijn van mensen ten goede komt. De drijvende kracht hierachter is een innovatieprogramma, met de drie pijlers Creativiteit, Functionaliteit en Cradle to Cradle(r) als fundament voor de verschuiving van een regeneratieve naar een circulaire economie. www.desso.com

Over Tarkett
Tarkett is een wereldwijde marktleider in innovatieve en duurzame oplossingen voor vloerbedekking en sportveldbekleding. Met een uitgebreid assortiment producten, waaronder vinyl, linoleum, tapijt, rubber, hout & laminaat, synthetische turf en atletiekbanen bedient de Tarkett-groep klanten in meer dan 100 landen over de hele wereld. Met 12.000 medewerkers en 34 productiebedrijven verkoopt Tarkett elke dag 1,3 miljoen vierkante meter vloerbedekking voor ziekenhuizen, scholen, woningen, hotels, kantoren, winkels en sportvelden. Als voorstander van duurzame ontwikkeling heeft de groep een strategie van eco-innovatie geïmplementeerd en stimuleert de circulaire economie. De netto-omzet van 2,4 miljard euro die Tarkett in 2014 heeft behaald, is evenwichtig verdeeld tussen Europa, Noord-Amerika en de regio die bestaat uit de CIS-landen, APAC & LATAM. Tarkett is genoteerd aan Euronext Parijs (compartiment A, ticker TKTT, ISIN: FR0004188670). www.tarkett.com

Desso Group B.V.

plaats:
Waalwijk

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234