Half miljoen extra voor studiebeurzen Syrische vluchtelingen in regio

In de schaduw van het Europese spoedoverleg in Brussel heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend besloten per direct een half miljoen extra ter beschikking te stellen voor het opvangen van Syrische vluchtelingen aan universiteiten in de regio via de Nederlandse organisatie SPARK.

Honderd duizenden Syrische jongeren die gevlucht zijn in de landen rondom Syrië hebben momenteel geen toegang tot hoger onderwijs noch werk. De cijfers zijn dramatisch: op dit moment volgt maar 6% van de jonge vluchtelingen (18-24 jaar) hoger onderwijs. Een situatie die voor velen al 4 jaar duurt. Steeds meer jongeren kiezen ervoor af te reizen naar Nederland of andere Europese landen, zeker nu zelfs basis voedselhulp wordt verminderd door de Verenigde Naties. Een zeer kosten inefficiënte situatie: "Met het geld dat gebruikt wordt om één vluchteling op te vangen en laten studeren in Nederland kunnen wij met lokale universiteiten tot wel 20 vluchtelingen lokaal onderdak, voedsel en een goede universitaire opleiding bieden", aldus Yannick du Pont, directeur van SPARK.

Ook premier Rutte erkende gisteren het belang van onderwijs tijdens zijn toespraak na de top: "Door bijvoorbeeld scholing aan te bieden in die kampen kunnen mensen daar ook langere tijd verblijven. Als er ook daar perspectieven zijn, geef je mensen geen reden om door te reizen naar Europa."

Het half miljoen zal mogelijk de komende weken aangevuld worden door andere donoren. Hiermee zouden per 1 november al duizenden jongeren perspectief kunnen krijgen op een nieuwe toekomst door in te stromen op de universiteiten in de regio. Hierover heeft SPARK met regeringsleiders van deze landen, alsmede 30 universiteiten in de regio concrete afspraken gemaakt (Jordanië, Turkije, Libanon en Iraaks Koerdistan).

Ook worden er per 1 oktober de eerste vijf nieuwe hogescholen in oppositiegebied heropend met steun van SPARK en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Opleidingen op het gebied van landbouw technologie en eerste lijn gezondheidzorg zullen dan voor enkele honderden studenten weer heropend worden.

Naast het tegengaan van migratiestromen en het bijdragen aan de toekomstige wederopbouw van Syrië wordt ook voorkomen dat veel jongeren weer vervallen tot de gewapende strijd. Zo stelt een voormalige student in Gaziantep: "Als ik niet aangenomen word aan de universiteit (in Turkije) dit jaar, ga ik terug om te vechten in Syrië. Dan kan ik tenminste wat nuttigs doen in plaats hier de hele dag rond te hangen."

SPARK werkt sinds drie jaar vanuit de regio om een langdurige scholing op te zetten voor Syrische vluchtelingen in Turkije. Op dit moment lopen er twee projecten, een in samenwerking met de Universiteit in Gaziantep, met 150 studiebeurzen voor Syrische studenten. Het tweede project heeft als doel op zeer korte termijn vijf hogescholen in Syrische oppositiegebieden te openen.

Recent heeft SPARK haar beurzen programma online gelanceerd. Binnen 10 dagen hadden zich meer dan 3.000 studenten aangemeld. Het kick-off van dit iniatief is op 6 en 7 oktober in Istanbul, tijdens een conferentie over het hoger onderwijs voor Syrische vluchtelingen, met de 75 belangrijkste stakeholders uit de hele regio - overheden, universiteiten, CSO partners, journalisten en donoren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Vedrana Halepovic tel 020-7530311 Email: v.halepovic@spark-online.org

SPARK

plaats:
Syrie
website:
http://www.spark-online.org

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234