GeenPeil stevent af op historisch referendum

De referendum aanvraag van het burgerinitiatief GeenPeil is in de beslissende fase gekomen: aanstaande maandag zal bekend worden of het initiatief erin slaagt de benodigde 300.000 ondersteuningsverklaringen te verzamelen.
GeenPeil heeft inmiddels ruim 250.000 handtekeningen opgehaald en is momenteel bezig aan een eindspurt richting 300.000. Met dat aantal wordt een raadplegend referendum over het associatieverdrag tussen de Oekraïne en de EU werkelijkheid, het zou voor het eerst in de geschiedenis van de EU zijn dat de bevolking van een lidstaat een referendum over een EU-onderwerp afdwingt.

Doel van het referendum is om meer inspraak in de besluitvorming af te dwingen, daarbij wil GeenPeil het publieke debat over de staat van de Nederlandse en Europese democratie op gang helpen.
Het Nederlandse volk zal middels het referendum gevraagd worden naar hun mening over het associatieverdrag dat de EU heeft gesloten met Oekraïne. De Tweede Kamer stemde begin juli in met dit associatieverdrag, waarmee Oekraïne in de invloedssfeer van de Europese Unie wordt gehaald. Europese leiders als Herman van Rompuy en José Manuel Barroso hebben daarbij de intentie uitgesproken om van Oekraïne een EU lidstaat te maken. Rusland heeft hier grote bezwaren tegen, waardoor het associatieverdrag in de regio gezorgd heeft voor oproer, tweedeling en zelfs een gewelddadige opstand in het oosten van Oekraïne.

Steunbetuigingen voor GeenPeil zijn uit diverse politieke richtingen uitgebracht, onder andere door de SP, de PVV, Partij voor de Dieren en VoorNederland. Ook hebben veel BN'ers met succes opgeroepen om de referendumpetitie te tekenen, waaronder Hans Teeuwen, Jort Kelder, Tim Hofman, Henk Westbroek en Eddy Terstall. GeenPeil verzamelt momenteel zowel digitaal als op papier handtekeningen. Tevens zijn er ruim 250.000 flyers verspreid onder meer dan 1.000 vrijwilligers, welke geheel onbaatzuchtig hun bijdrage leveren. GeenPeil is een initiatief van Burgercomité-EU, weblog GeenStijl en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Meer informatie, uitleg en video's over GeenPeil zijn te vinden op www.geenpeil.nl. Direct tekenen voor het referendum kan via teken.geenpeil.nl.

GeenPeil

plaats:
Den Haag

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234