Nederlanders met optimistische toekomstblik sparen meer

Mensen met een optimistische kijk op de toekomst sparen vaker dan personen die de toekomst minder rooskleurig inschatten. Dat blijkt uit onderzoek van TIAS School for Business and Society naar het spaargedrag van 1.438 Nederlanders.

Het is voor het eerst dat 'houding en overtuiging' in relatie wordt gebracht tot spaargedrag. Zelfvertrouwen, netheid en optimisme zijn bepalende factoren om te komen tot toekomstgerichte financiële planning. Niet alleen optimisme is bepalend, sparen is ook populair onder mensen die geloven dat hun eigen daden resultaat hebben. En een meer voor de hand liggende conclusie: mensen met een gestructureerde administratie plannen eveneens vaker hun eigen toekomst.
Vooral de babyboomgeneratie spaart graag en veel. Meer dan de generaties voor en na hen. De reden hiervoor kan liggen in de economische omstandigheden waarin men opgroeit. Die waren zwaar tijdens de wederopbouwjaren, waardoor spaarzaam leven voor babybomers de standaard werd. Eerder onderzoek liet al zien dat deze jeugdjaren bepalend zijn voor ons gedrag later in het leven.

Kinderen geven natuurlijk noodzaak tot plannen
Uit het onderzoek blijkt dat de aanleg tot spaargedrag stijgt met leeftijd, inkomen en het aantal kinderen. Dit is geheel in lijn met de beschikbare literatuur. Inkomen stijgt doorgaans met leeftijd en is een vereiste om te komen tot de mogelijkheid tot sparen, en het hebben van kinderen geeft een natuurlijke noodzaak tot plannen.
"Wij gaan een toekomst tegemoet waarin sparen voor onze oude dag belangrijker wordt, maar steeds meer van ons zijn niet opgegroeid in een tijd waarin sparen de standaard was. De economische voorspoed sinds de jaren '60 gecombineerd met een overheid die steeds meer zorgen uit handen nam, heeft onze aanleg tot financiële planning verzwakt. Hoogste tijd dus voor een inhaalslag", zegt hoogleraar Dirk Brounen.

TIAS School for Business and Society
TIAS is een academisch gefundeerde business school, verbonden aan Tilburg University en Technische Universiteit Eindhoven. Aan de business school zijn meer dan 100 professoren verbonden. Velen daarvan zijn ook betrokken bij een breed scala van organisaties of instellingen uit het bedrijfsleven en diverse overheden. Zij verrichten toegepast onderzoek op 9 kennisgebieden waarin TIAS als business school wil excelleren: Corporate Governance, Finance, Health, HRM, IT & Operations, Marketing, Public Management, Real Estate en Strategy & Leadership. Dit toegepast onderzoek vormt de basis voor de diverse opleidingsprogramma's. TIAS heeft een brede portfolio aan MBA, (Executive) Masters, masterclasses en PhD. De business school heeft Nederlandse vestigingen in Tilburg en Utrecht. In Azië biedt TIAS verschillende MBA's aan. Jaarlijks trekt TIAS circa 2500 studenten uit 25 landen.

Voor interviews neem contact op met
Prof.dr. Dirk Brounen
Mobiel: 0657351893
https://www.tias.edu/faculty/profiel/dirk-brounen

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met TIAS Pressoffice, +31 (0) 13 - 466 86 22, press@tias.edu.
Of bezoek onze website www.tias.edu

TIAS School for Business and Society

plaats:
Tilburg

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234