Europese bescherming voor Delfts Blauw en Makkumer aardewerk

Het Europese systeem voor geografische aanduidingen zou moeten worden uitgebreid naar niet-agrarische producten. Op die manier kan lokaal geproduceerd handwerk, dat zich kenmerkt door traditionele know-how, profiteren van Europese bescherming van het cultureel erfgoed. Leden van de parlementaire commissie Juridische zaken hebben dit deze week gevraagd in een resolutie met aanbevelingen voor de Europese Commissie.

Het bestaande Europees systeem voor Beschermde Geografische Aanduidingen wordt verleend aan landbouwproducten of levensmiddelen die geproduceerd worden in een bepaald geografisch gebied. Er moet een verband bestaan tussen de specifieke hoedanigheid van een product en/of de bekendheid ervan en de geografische oorsprong. In Nederland is onder andere de Goudse kaas erkend. Andere bekende voorbeelden zijn Parmaham uit Italië en Griekse Feta. De beschermde status voorkomt dat het product elders onder dezelfde naam kan worden verkocht zonder aan de specifieke kwaliteitseisen te voldoen.

Parlementsleden willen deze bescherming nu uitbreiden naar niet agrarische producten om bescherming van authenticiteit en speciale know-how mogelijk te maken. Sommige lidstaten kennen specifieke nationale bescherming voor dergelijke producten maar deze regelingen lopen sterk uiteen, waardoor een gelijk juridsch speelveld ontbreek. In een studie van de Europese Commissie uit 2013 werden onder andere de producten Delfts blauw en Makkumer Aardewerk aangemerkt als producten uit Nederland die hiervoor in aanmerking komen.

De resolutie zal in oktober ter stemming worden voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg.

Lees ook het persbericht van de commissie Juridische zaken: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/co...

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ingelise de Boer, ingelise.deboer@ep.europa.eu, 070-3135422

Europees Parlement Den Haag

plaats:
Brussel
website:
http://www.europeesparlement.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234