Rookloze pizza-houtoven verwarmt tegelijkertijd kas

Op 25 september wordt in het zelfvoorzienende restaurant De Kaskantine een nieuw soort pizza-oven gevuurdoopt.
Deze oven wordt tegelijkertijd gebruikt voor de verwarming van de kas, en gebruikt volgens eigenaar en bouwer van de Kaskantine, Menno Houtstra, slechts een tiende van het hout van een normale pizza-oven en geeft vrijwel geen rook.

Dit komt door de speciale verbrandingskamer onder de oven, een zogenaamde rocket stove. Het principe is simpel. De schoorsteen is goed geïsoleerd, waardoor de temperatuur hoger wordt dan 1000 graden en waardoor er een goede trek wordt gecreëerd. Dit maakt een soort raket-geluid, vandaar de naam "rocket stove". De rocket stove is vrij bekend in de VS waar zelfvoorzienendheid hoog in de vaandel staat. In Nederland zijn er nog weinig als die van de Kaskantine, en zeker niet gecombineerd met een pizza-oven!
"We proberen hier met eenvoudige middelen zelf invulling te geven aan een betere toekomst. Het is leuk om te knutselen en ontzettend bevredigend dat het lukt! Voor de rocket pizza-oven is 500 kg hollandse zeeklei, 4 ton ophoogzand, 50 vuurvaste stenen, een plaat ijzer en 5 meter kachelpijp gebruikt", aldus Menno Houtstra.

Geïnteresseerden zijn uitgenodigd om te komen kijken en kunnen zich inschrijven voor de maaltijden via de website www.kaskantine.nl
De Kaskantine is open doordeweeks als lunchroom van 12 tot 7, en voor diners op reservering. Er worden zoveel mogelijk eigen groenten geserveerd en produkten van lokale boeren en ondernemers.

Geplaatst in:

De KasKantine wordt gerund door Menno Houtstra en zakelijk partner Charles Pellisot (Fr.), beiden chef-kok, en tevens werkzaam bij Café de Ceuvel in Amsterdam. De KasKantine staat op het terrein van Sugar City, in een oud fabrieksgebouw, op uitnodiging van de eigenaar Cobraspen met een tijdelijk gebruikerscontract. Het is gebouwd in een tijdsbestek van een jaar met gerecyclede en natuurlijke materialen en open sinds mei.
De KasKantine is nu te zien in een fototentoonstelling op de world-expo in Milaan, zie foto.

Foto graag onder vermelding van (c) Isabelle Boon www.isabelleboon.com

Contact: Menno Houtstra 0685795405 / mennohoutstra@yahoo.com
Facebook: Kas Kantine Sugar City

preview rocket test
https://www.facebook.com/maisnon.dubois/videos/1603878586542916/?pnref=story

Urban Farm Restaurant De Kas Kantine
Sugar City Halfweg
www.kaskantine.nl

De Kas Kantine

plaats:
Amsterdam

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234