Onbekend debuut Arnon Grunberg onder de hamer

Eerste literaire prijs 12-jarige Grunberg

Bij online veilinghuis Catawiki wordt deze week het onbekende en zeer zeldzame debuutverhaal van schrijver Arnon Grunberg geveild. Over het algemeen wordt zijn veelgeprezen boek 'Blauwe Maandagen' uit 1994 als zijn debuut beschouwd. Maar wat veel mensen echter niet weten is dat Grunberg zijn échte nationale debuut al op 12-jarige leeftijd maakte. Op 31 juli 1982 wordt zijn verhaal 'Geheim Genootschap Tegen de Westenwind' namelijk al gepubliceerd in het weekblad Vrij Nederland. Volgens Marco van Kampen, boekenexpert bij Catawiki, is dit exemplaar van Vrij Nederland tegenwoordig dan ook een gewild item bij Grunberg verzamelaars. Er zijn namelijk slechts een handje vol van deze exemplaren goed bewaard gebleven. De veiling van het debuutverhaal is onderdeel van een grote Arnon Grunberg veiling die deze week bij Catawiki wordt georganiseerd. Tijdens de veiling kan er worden geboden op eerste drukken, gesigneerde boeken en bibliofiele uitgaven. Bijzonder is dat Arnon Grunberg zelf als gastveilingmeester optreedt.

Wedstrijd
Vrij Nederland hield in 1982 een schrijfwedstrijd met de oproep om je eigen sekte, vereniging of club op te richten. De toen twaalfjarige Grunberg reageerde op die oproep met zijn verhaal 'Geheim Genootschap Tegen de Westenwind' dat ging over een vereniging van mensen die de wind uit westelijke richting proberen te bestrijden. Grunberg won de wedstrijd met verve en daarmee in principe ook zijn eerste literaire prijs.

Verzamelaars
''Arnon Grunberg is één van de meest bekroonde Nederlandse schrijvers van dit moment. Dit verhaal in Vrij Nederland is dan ook echt een stukje geschiedenis geworden, Omdat mensen in 1982 natuurlijk nog nooit van Grunberg hadden gehoord zijn er niet veel exemplaren bewaard gebleven, Er zijn veel verzamelaars van het werk van Grunberg en die willen alles verzamelen wat er van hun favoriete schrijver is verschenen. Daar hoort dit verhaal ook bij. Ik verwacht dat ook veel belangstelling'', aldus expert Van Kampen.

De Arnon Grunberg veiling loopt woensdag 16 september af en is te bekijken via: www.catawiki.nl/grunberg

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: +31 (0)6-55847934

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 60 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

http://www.catawiki.nl

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234