Eerste Dick Bos stripboek geveild voor 1.300 euro

Een proefuitgave van het eerste Dick Bos stripverhaal uit 1941 is gisteravond tijdens een veiling bij online veilinghuis Catawiki voor ruim 1.300 euro verkocht. Het boekje is de eerste Nederlandse stripdetective die ooit op de markt verscheen. Extra bijzonder is dat het boekje niet groter is dan een pakje sigaretten en dat er nog slechts 2 exemplaren van dit boekje bekend zijn. Het andere exemplaar is in handen van de grootste stripverzamelaar van de Benelux: Hans Matla. Er werd door verzamelaars uit heel Nederland en Vlaanderen meegeboden. Opvallend is dat dit stripverhaal van Dick Bos in het begin geen succes was. Dit kleine boekje 'Het geval Kleyn' was te verkrijgen voor slechts 30 cent maar werd te duur bevonden. Een tweede versie werd daarom al snel op de markt gebracht die men voor 25 cent kon kopen. De kleine stripboekjes werden daarna al snel mateloos populair bij de Nederlandse jeugd.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde de Duitse bezetter de boekjes van Dick Bos opnieuw uitbrengen. Ditmaal in de vorm van een Duitse spion. Tekenaar Alfred Mazure kreeg hiervoor een blanco cheque aangeboden maar weigerde dit verzoek. Hij sprak daarbij de woorden: "Ik geloof niet dat een SS-uniform mijn held goed zou staan". Een paar weken later moesten alle boekjes uit de winkels worden gehaald en werd het Alfred Mazure verboden om te werken. De boekjes werden betiteld als 'verkapte Engelse propaganda'. Vele boekjes zijn in deze tijd verloren gegaan. Niet doordat ze door het lezen verscheurd of verloren zijn gegaan, maar omdat ze werden opgebruikt in kachels tijdens de winter van 1944.

Museumstuk
Veilingmeester Jurry Heshusius van Catawiki was na afloop erg tevreden met de opbrengst. ''Het boekje heeft grote historische waarde en er was dan ook veel belangstelling. Er werd zelfs door verschillende Nederlandse musea op meegeboden. Een boekje waar slechts 2 exemplaren van bestaan, mag dan ook een museumstuk worden genoemd", aldus Heshusius.

Het resultaat van de veiling zijn te bekijken via: www.catawiki.nl/dickbos

Over Catawiki
Catawiki is het snelst groeiende online veilinghuis van Europa. Het bedrijf werd in 2008 opgericht door René Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) als een community voor verzamelaars en is inmiddels uitgegroeid tot dé plek voor het kopen en verkopen van bijzondere objecten. Sinds 2011 organiseert Catawiki wekelijkse veilingen in meer dan 60 verschillende veilingcategorieën zoals oldtimers, kunst en horloges. Gespecialiseerde veilingmeesters begeleiden de veilingen, waardoor deze garant staan voor een hoogwaardig en gevarieerd aanbod. Het speciale betalingssysteem van Catawiki zorgt voor een veilige en makkelijke manier van betalen.

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234