Typhoon slotact 33ste Nacht van de Poëzie

Rapper Typhoon is de slotact van de 33ste Nacht van de Poëzie op 19 september in TivoliVredenburg. De hiphopmuzikant behoort samen met onder meer de legendarische chansonnière Juliette Gréco tot de zes entr'actes die tijdens de poëzie-estafette het stokje enkele malen van de 21 dichters overnemen.

Traditioneel blijft het optreedschema van de artiesten en dichters tijdens De Nacht geheim, met uitzondering van de openings- en slotacts: dit jaar opent dichter Maarten van der Graaff en Typhoon treedt aan als laatste entr'acte. Na Typhoon is het slotwoord echter aan een dichter; Nacht-debutant Charlotte Van den Broeck sluit het poëziebal dit jaar af.

'Een meesterwerk', zo oordeelde 'NRC Handelsblad' over 'Lobi da Basi'. Ook alle andere media kwamen superlatieven tekort bij hun besprekingen van TYPHOONS tweede album. En het tv-programma 'De Wereld Draait Door', waar Typhoon afgelopen seizoen huisband was, besteedde zelfs een volledige thema-uitzending aan 'Lobi da Basi' ('liefde is de baas'). Met onder andere twee Edisons, een 3FM Award en een 3VOOR12 Award is de rapper de meest gelauwerde artiest van het jaar. In december sluit Typhoon zijn zegereeks af met twee avonden in de Heineken Music Hall. Op 19 september is hij de slotact van de 33ste Nacht van de Poëzie.

Vorig jaar sloot MAARTEN VAN DER GRAAFF de 32ste Nacht kort en krachtig af. Traditioneel is het daarmee ook aan hem om de 33ste editie van het festival te openen. Van der Graaff heeft allerminst stilgezeten het afgelopen jaar: na in 2014 de C. Buddingh'-prijs voor zijn debuut 'Vluchtautogedichten' te hebben gewonnen, publiceerde hij afgelopen juni alweer zijn tweede bundel 'Dood werk'.

CHARLOTTE VAN DEN BROECK verdiende haar sporen al op het podium met haar sterke performance. Begin dit jaar liet Van den Broeck ook op papier van zich horen. 'Kameleon' werd lovend ontvangen en algemeen beschouwd als een van de beste debuutbundels van het jaar.

Expositie Leo Vroman
Naast het programma in de Grote Zaal vullen de rondgangen zich wederom met de poëziemarkt. Ook verhuist in samenwerking met de Vroman Foundation de expositie rond dichter Leo Vroman (1915-2014) gedeeltelijk naar TivoliVredenburg. Foto's, tekeningen en andere persoonlijke objecten geven een prachtig beeld van het werk van Vroman die ooit over de 'Nacht' en de Grote Zaal dichtte: 'Nooit zal ik de achthoekigheid bereiken / waar jullie mij vanavond mee bekijken.'

Kaarten voor de Nacht van de Poëzie kosten 29 euro. De Nacht-de-Luxe-kaarten en hotelarrangementen zijn volledig uitverkocht, er zijn nog reguliere kaarten te koop via www.nachtvandepoezie.nl.

Volledige dichterslijst:
Pieter Boskma, Anneke Brassinga, Charlotte Van den Broeck, Jules Deelder, Hanneke van Eijken, Dennis Gaens, Johanna Geels, Maarten van der Graaff, Luuk Gruwez, Stefan Hertmans, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Ilja Leonard Pfeijffer, K. Schippers, Jeroen Theunissen, Vrouwkje Tuinman, Peter Verhelst, Stijn Vranken, Lévi Weemoedt, Rogi Wieg (✝), Ivo de Wijs

Entr'actes:
Juliette Gréco, Benjamin Clementine, Lavinia Meijer, Mike Boddé zingt Drs. P, Haïtiaanse voodoo-priester Erol Josué, Typhoon

33ste Nacht van de Poëzie
Zaterdag 19 september 2015
20.00 - ±03.00 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
29 - 10 euro (incl. Nachtbundel 2015)
www.nachtvandepoezie.nl

De Nacht van de Poëzie is een productie van Het Literatuurhuis i.s.m. TivoliVredenburg.
De Nachtbundel 2015 wordt mogelijk gemaakt door ECI en uitgegeven door Nieuw Amsterdam | Wereldbibliotheek.

Neem voor meer informatie, (hi-res) beeldmateriaal, perskaarten en interviewaanvragen contact op met:
Joska Berg (publiciteit & marketing Het Literatuurhuis)joska[at]hetliteratuurhuis.nl, 030 - 231 83 76 / 06 - 284 03 167

Het Literatuurhuis

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234