Winnaars ClimateLaunchpad Europese Finale Cleantech Startup Competitie

De winnaars van ClimateLaunchpad zijn zojuist bekend gemaakt. ClimateLaunchpad is de grootste en enige cleantech start-up competitie in Europa met als primaire focus klimaatverandering.

Amsterdam, 4 september 2015 - ClimateLaunchpad http://climatelaunchpad.org/ is de grootste cleantech start-up competitie van Europa. Dit jaar stuurden ruim 700 start-ups uit 28 landen hun eerste business ideeën in. De start-ups, die vandaag als top drie werden uitgeroepen, worden toegelaten tot het prestigieuze Accelerator Programma van Climate-KIC http://www.climate-kic.org/for-entrepreneurs/accelerator/. Dit is het 18 maanden durende businessprogramma voor cleantech ondernemers. Daarnaast ontvangen de winnaars geldprijzen: voor de eerste plaats Euro 10,000; de tweede plaats Euro 5,000; en voor de derde plaats Euro 2,500.

De winnaars van de Europese Finale ClimateLaunchpad zijn:
Eerste prijs: Desert Control, Norwegen http://climatelaunchpad.org/finalists/desertcontrol/
Zij hebben het zogeheten Nano Clay ontwikkeld om de woestijnen en andere gebieden die met droogte te maken hebben, op een zeer snelle manier te transformeren naar productieve landbouwgrond.
Tweede prijs: Arctus, IJsland http://climatelaunchpad.org/finalists/energy-efficient-environmentally-friendly-process-production-aluminium/
Derde prijs: ReLaDe, Estland http://climatelaunchpad.org/finalists/relade/

Andreas Julseth van Desert Control, uit Noorwegen:
"We vinden het geweldig dat we deze ClimateLaunchpad competitie hebben gewonnen. De trainers en alle andere deelnemers hebben echt het beste in onszelf naar boven gehaald. We wisten dat we een goed concept hadden, maar door dit programma hebben we vast kunnen stellen dat er een markt is. We zien er heel erg naar uit om alles naar een nog hoger plan te tillen in de Climate-KIC Accelerator".

Sinds begin dit jaar doorliepen alle deelnemers een veeleisend programma om hun businessmodel, waardepropositie en pitch te verbeteren. Vandaag werden zij beoordeeld door een zware, professionele jury op: haalbaarheid, schaalbaarheid, banencreatie, klimaatimpact en de kwaliteit van de pitch.

Heldere boodschap voor COP 21 Parijs: Investeer in Cleantech

Frans Nauta, Deputy-Director Entrepreneurship Climate-KIC en tevens initiator van ClimateLaunchpad: "De ClimateLaunchpad finale was een indrukwekkend spektakel. Zoveel geweldige business ideeën met de potentie om echte banen te creëren en de economische groei in Europa aan te jagen. Vandaag geven al deze Europese start-ups een duidelijke boodschap af aan de COP 21 onderhandelingen in Parijs: Investeer in ondernemers als je klimaatverandering aan wil pakken. Cleantech is de grootste business kans van de 21e eeuw".

Meet Europe's Next Generation Cleantech Entrepreneurs!
Klik hier http://climatelaunchpad.org/finalists/ voor meer informatie over alle finalisten. Deze finalisten zijn het toonbeeld van innovatie en zorgen voor oplossingen op het gebied van energie, water, transport en stedelijke ontwikkeling (in de 'noot aan redactie' staat een aantal video-interviews met de ondernemers).

Geplaatst in:

Voor meer informatie over ClimateLaunchpad, de Europese Finale en interviewaanvragen voor Frans Nauta en de Nederlandse finalisten kunt u contact opnemen met:
Heleen Ririassa
e: heleen@henryandclark.com
t: (31/6) 462 464 26

Foto's van ClimateLaunchpad winnaars 2015
Climate-KIC's ClimateLaunchpad 2015: Eerste prijs: Desert Control, Tweede prijs: Arctus en Derde prijs: ReLaDe - WeTransfer link: http://we.tl/6DrezH3Rs2

ClimateLaunchpad video's:
- Algemene introductiefilm (twee minuten)
https://www.youtube.com/watch?v=nSpaFw0cvuE&index=19&list=PLu8ruQWIRJIGC2c-p9q1SmsUahKL-tq92
- Interview Timo Spijkerboer - MyFarm App https://www.youtube.com/watch?v=lIx17vHVQmY&index=16&list=PLu8ruQWIRJIGC2c-p9q1SmsUahKL-tq92
- Interview Bart van Limpt - Delft IMP https://www.youtube.com/watch?v=_zlUe_yFgQQ&index=12&list=PLu8ruQWIRJIGC2c-p9q1SmsUahKL-tq92
- Interview Erki Ani en Timea Marócsik - Prasinus Tech https://www.youtube.com/watch?v=sw5W84Gd9eU&index=15&list=PLu8ruQWIRJIGC2c-p9q1SmsUahKL-tq92


Over ClimateLaunchpad
Climate LaunchPad is de grootste cleantech start-up competitie van Europa. Dit jaar, 2015, wordt de competitie voor de tweede keer georganiseerd. De primaire focus ligt op de aanpak van klimaatverandering. ClimateLaunchpad is a programma van Climate-KIC.

Over Climate-KIC
Climate-KIC is een van de Kennis en Innovatie Communities (KICs) opgericht in 2010 door het Europese Instituut van Innovatie en Technologie (EIT), het EU-orgaan met de taak om een duurzame economische groei in Europa te creëren, waarbij de wereldwijde uitdagingen van deze tijd het hoofd worden geboden. www.climate-kic.org

Resultaten Climate-KIC
Climate-KIC heeft sinds 2010 indrukwekkende resultaten geboekt. Climate-KIC stond aan de wieg van meer dan 400 nieuwe cleantech start-ups. Deze investeringen hebben een enorm multiplier effect gehad. In totaal hebben de start-ups meer dan Euro 100 miljoen in externe financiering aangetrokken. Bovendien hebben zij een sterk track record als banenmotor.

Over het Europese Instituut van Innovatie en Technologie (EIT)
Het Europese Instituut van Innovatie en Technologie (EIT), is een onafhankelijk orgaan van de EU; met de taak om een duurzame economische groei in Europa te creëren, waarbij tegelijkertijd de wereldwijde uitdagingen van deze tijd het hoofd worden geboden. Europa kent vele onderzoeksubsidies, die betaald worden met publiek geld. De bedoeling is dat wetenschappelijke kennis leidt tot commercieel succesvolle innovaties. Dat gebeurt echter te weinig en de EIT is speciaal opgericht om het commerciële succes van de grond te krijgen.

De EIT brengt een unieke ontwikkeling van competenties en capaciteit op Europese schaal voort, om zo business innovatie te versterken en versneld én succesvol naar de markt te brengen. Zij laat een enorme groei zien doordat er een multiplicatoreffect ontstaat. Het is als het ware een sneeuwbaleffect voor de economie. Door de slimme investeringsstrategie van de EIT ontstaat er een multiplicatoreffect van 1-3 voor elke euro dat wordt geïnvesteerd. De EIT combineert hierbij 25% investering vanuit de EIT zelf en 75% investering vanuit de partners, die gelieerd zijn aan de KICs. Het is voor het eerst dat een orgaan van de Europese Unie op deze schaal bezig is met exploiteren en het verenigen van dergelijke bronnen.

Op dit moment brengen de KICs van de EIT meer dan 650 toonaangevende partners samen vanuit het bedrijfsleven, wetenschappelijk onderzoek, universiteiten en publieke instellingen uit heel Europa. Voor het eerst vindt volledige integratie plaats van de kennis binnen het netwerk van al deze partners. De eerste drie KICs - Climate-KIC, EIT ICT Labs and KIC InnoEnergy - zijn geselecteerd in 2009. EIT Health en EIT Raw Materials zijn de in December 2014 toegevoegd. In 2016 wordt de inschrijving geopend voor 'Food4Future' en 'Added-value Manufacturing'. Verder zijn er plannen om in 2018 een inschrijving te openen voor 'Urban Mobility'. http://eit.europa.eu

ClimateLaunchpad

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234