Bevolkingsonderzoek borstkanker gemeente Alkmaar op Noorderkade

Vanaf 7 september 2015 verplaatst het onderzoekcentrum van het bevolkingsonderzoek borstkanker van Europaplein naar de Noorderkade. Het onderzoek vindt plaats op het parkeerterrein voor de ANWB en is bedoeld voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar. Iedere twee jaar worden zij uitgenodigd om deel te nemen. Eerder dit jaar, in mei 2015, startte het onderzoek voor vrouwen uit Alkmaar en Oudorp op het Europaplein. In verband met de bereikbaarheid ontvangen nu ongeveer 6900 vrouwen uit Alkmaar (postcodes 1812, 1813 en 1814) een uitnodiging op de locatie Noorderkade.

Verschillende locaties
Het onderzoek op de Noorderkade is alleen bedoeld voor vrouwen waarvoor het niet mogelijk is om binnen 45 minuten met OV op het Europaplein te zijn. Bevolkingsonderzoek Midden-West stelt dit als een van de eisen waar een standplaats aan moet voldoen. Voorheen werd een grote groep vrouwen (postcodes 1811, 1815, 1816, 1817, 1821, 1822, 1823 en 1829) ook op de Noorderkade uitgenodigd. In verband met mogelijke renovatie en verkoop van dit terrein kunnen we echter slechts twee maanden gebruik maken van deze locatie, daarom zijn zij eerder op het Europaplein uitgenodigd. Andere locaties in de gemeente Alkmaar waar bevolkingsonderzoek borstkanker volgend jaar plaats vindt zijn: Schermer en Graft De Rijp.

De gegevens van de vrouwen ontvangt Bevolkingsonderzoek Midden-West automatisch van de gemeente. De uitnodigingen worden 4 weken van tevoren verzonden per straat of wijk aan de hand van de postcode. Afhankelijk van de duur van de onderzoeksperiode kan het daarom enige tijd duren voordat alle vrouwen een uitnodiging hebben ontvangen.

Wat houdt het onderzoek in?
Het borstonderzoek wordt georganiseerd door Bevolkingsonderzoek Midden-West. Vrouwen krijgen het onderzoek gratis aangeboden. Het wordt uitgevoerd door speciaal hiervoor opgeleide radiodiagnostisch laboranten en duurt ongeveer 20 minuten. Alle vrouwen krijgen binnen 14 dagen schriftelijk bericht van de uitslag van het onderzoek. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Betere genezingskansen
Borstkanker is een groot gezondheidsprobleem. Ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek is een belangrijke manier om de sterfte aan borstkanker terug te dringen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Door de ziekte met röntgenfoto's in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Op de borstfoto's zijn hele kleine afwijkingen te zien die men zelf nog niet kan voelen en nog geen klachten geven. Om de foto's te maken is maar heel weinig röntgenstraling nodig. Door deelname aan het onderzoek kan borstkanker niet worden voorkomen. Ook kunnen niet alle gevallen van borstkanker vroegtijdig worden opgespoord. Het is belangrijk om regelmatig deel te nemen, ook als bij het vorige onderzoek geen afwijkingen zijn gevonden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bevolkingsonderzoek Midden-West: Junia Floor, communicatieadviseur, 020 409 66 00, j.floor@bevolkingsonderzoekmidden-west.nl

Bevolkingsonderzoek Midden-West

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234