Newsha Tavakolian ontvangt de Grote Prins Claus Prijs 2015

Op 2 december zal ZKH Prins Constantijn de Grote Prins Claus Prijs uitreiken aan de Iraanse fotografe Newsha Tavakolian. Het Prins Claus Fonds huldigt tevens tien andere kunstenaars en mensen die een voortrekkersrol spelen in de cultuur en ontwikkeling van hun land. De laureaten van de Prins Claus Prijzen worden door de onafhankelijke leden van de internationale Prins Claus Prijzen Commissie geselecteerd.

Alle laureaten van 2015 ontvangen hun Prijs tijdens een ceremonie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie. Een foto expositie van hoofdlaureaat Newsha Tavakolian is te bezichtigen in de Prince Claus Fund Gallery in Amsterdam 27 november 2015 t/m 4 maart 2016.

Het Prins Claus Fonds zet zich al 19 jaar in voor de vrijheid van culturele expressie. www.princeclausfund.org

Grote Prins Claus Laureaat 2015
Newsha Tavakolian (Iran, 1981), fotojournalist en kunstenaar

Newsha Tavakolian is een autodidactisch fotograaf, die fotojournalistiek en kunst samenbrengt om nieuwe inzichten te bieden in de persoonlijke ervaringen van de mensen in Iran en het Midden-Oosten. Zij is een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran en haar werk loopt uiteen van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot gevoelige portretten en indringende series over onderwerpen als de onzekerheid van jongeren uit de middenklasse, vrouwelijke Koerdische strijders en de invloed van sancties op het persoonlijke leven. De fraaie, intellectuele kwaliteiten van Tavakolians stills, video's, installaties en fotoalbums rekenen af met stereotypen en zijn een bron van inspiratie voor jonge fotografen in het Midden-Oosten.

Prins Claus Laureaten 2015

Latif Al-Ani (Irak, 1932), fotograaf
Latif Al-Ani is een productief fotograaf die op unieke wijze het dynamische leven in het Midden-Oosten heeft vastgelegd en daarmee een onmisbare geheugenbank heeft gecreëerd voor de Iraki. Zijn toegewijde en nauwgezette verslagen van het dagelijks leven in Irak tussen de jaren vijftig en zeventig van de vorige eeuw - vóór de verwoestingen van de Golfoorlog - zijn een unieke historische informatiebron en een levendige getuigenis van de vitaliteit, de culturele en economische prestaties en beschaving van zijn land.

Amakhosi (Zimbabwe, 1980), theater en culturele organisatie
Amakhosi is een dynamische theatergroep met een open, op het volk gerichte benadering. Vanuit de marge van de samenleving maken zij humoristische en scherpzinnige opvoeringen over belangrijke onderwerpen en dragen bij aan de mondigheid en bewustwording van hun publiek. Verder geven zij trainingen en bieden een podium voor theater, dans, muziek, film, en kunstmanagement.

Jelili Atiku (Nigeria, 1968), performancekunstenaar
Jelili Atiku heeft een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van de performancekunst in Nigeria. Hij heeft een vernieuwende mix ontwikkeld van Yoruba en internationale performance. Met zijn dynamische optredens in opvallende kledij, in de straten of op specifieke locaties in Lagos, zet hij de mensen aan tot gesprekken en discussies over lokale, nationale en globale kwesties.

Jean-Pierre Bekolo (Kameroen, 1966), filmmaker
Jean-Pierre Bekolo haalt in zijn genre-overschrijdende films cinematografische conventies overhoop. Zijn werk omvat erotische sciencefictionthrillers, messcherpe politieke satire en inzichtelijke documentaires over Afrikaanse culturele iconen. Zijn intense, sociaal-politiek geladen films zijn van een dramatische schoonheid en plaatsen Afrika en Afrikaanse filosofieën in een nieuw perspectief.

Grupo Etcétera (Argentinië/Chili, 1997), kunstenaarscollectief
Grupo Etcétera maken voorstellingen op straat. Met hun bijtende humor stichten zij verwarring en verbazing en hekelen zij de politiek in Latijns-Amerika en de rest van de wereld, waarbij zij onderwerpen aan de orde stellen als de strijd tegen het terrorisme, martelingen en de financiële crisis. Hun onconventionele optredens in de openbare ruimte stimuleren het publiek tot deelname en zetten personen en gemeenschappen aan tot actie.

Perhat Khaliq (China, 1982), muzikant en singer-songwriter
Perhat Khaliq is een autodidactisch muzikant en charismatisch performer. Met zijn mix van traditionele Oeigoerse muziek en moderne rock en blues is hij in één klap een ster geworden in China. Met zijn diepe stem en poëtische teksten maakt hij een minderheidscultuur toegankelijk voor een miljoenenpubliek en zorgt er tevens voor dat een uniek cultureel erfgoed wordt bewaard en vergroot.

Fatos Lubonja (Albanië, 1951), schrijver, publicist en publiek intellectueel
Fatos Lubonja is een invloedrijk criticus in zijn land, die onafhankelijk en consequent objectief blijft in zijn analyses. Zijn commentaren zijn heldere verslagen van gebeurtenissen in de recente Albanese geschiedenis. Als journalist en televisiecommentator, tevens hoofdredacteur en uitgever van een kritisch tijdschrift stelt hij beladen kwesties aan de orde en confronteert de machthebbers onbevreesd met de waarheid.

Ossama Mohammed (Syrië, 1954), filmmaker
Ossama Mohammed onderzoekt in zijn gewaagde films macht, conflict en menselijkheid. Hij heeft tientallen jaren een centrale rol gespeeld in de Syrische filmwereld. Met diverse, vernieuwende methoden, van dramatische satire tot bespiegelingen over het bestaan van de banneling en straatopnamen, biedt hij onverschrokken diepe en poëtische inzichten in de situatie in Syrië.

Oksana Shatalova (Kazachstan, 1972), visueel kunstenaar, criticus en conservator
Oksana Shatalova speelt een sleutelrol in het bevorderen van de visuele kunsten in Centraal-Azië. Haar betrokkenheid bij de culturele ontwikkeling uit zich in haar geschreven werk, als ook in haar rol als docent en mentor van jonge kunstenaars en het organiseren van avant-garde exposities, waarmee zij een nieuwe richting geeft aan dialoog en creativiteit. In haar werk biedt Shatalova kritische feministische gezichtspunten en levert geestig sociaal commentaar op het leven in Centraal-Azië.

Y'en a Marre (Senegal, 2011), collectief van hiphopmuzikanten en journalisten
Deze bruisende groep jonge rappers en schrijvers, bekend onder de naam Y'en a Marre ('We zijn het zat'), roept op tot sociale verandering. Hun inspanningen om meer jongeren naar de stembus te krijgen leverden 300.000 nieuwe kiezers op tijdens de historische verkiezingen in 2012. Hun rapnummers over democratie en burgerrechten bereiken een groot publiek via openbare concerten, radio-uitzendingen, mobiele telefoons en internet. Ze wijzen de burgers op hun verantwoordelijkheid en stimuleren hen tot actie in Senegal en heel Afrika.

De Prins Claus Prijzen Commissie 2015

Bregtje van der Haak (voorzitter), filmmaker en journalist, Nederland
Suad Amiry, architect en schrijver, Palestina
Salah Hassan, hoogleraar Afrikaanse kunstgeschiedenis en beeldcultuur, Soedan / VS
Kettly Mars, schrijver, Haïti
Ong Keng Sen, theaterproducent en artistiek directeur, Singapore
Gabriela Salgado, onafhankelijk conservator, Argentinië / VK
Fariba Derakhshani, (secretaris), coördinator Prijzen Programma en secretaris Prijzen Commissie, Nederland

Voor meer interviewaanvragen, informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met
Sarah E. C. Smith
Prince Claus Fonds Communicatie | s.smith@princeclausfund.nl | +31(0) 20 344 9169

Over de Prins Claus Prijzen
De Prins Claus Prijzen worden toegekend voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan personen, groepen of organisaties die met hun culturele activiteiten de ontwikkeling van hun land bevorderen.

Het Prins Claus Fonds laat zich leiden door het principe 'Cultuur is een basisbehoefte' en bekroont relevante bijdragen in gebieden waar de middelen of de mogelijkheid tot culturele expressie en creatieve productie beperkt zijn en behoud van cultureel erfgoed in het geding is.

Prins Claus Fonds

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.princeclausfund.org

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234