Gevangenpoort Bergen op Zoom opent de poorten

De Gevangenpoort in Bergen op Zoom opent op zaterdag 12 september de poorten als onderdeel van museum het Markiezenhof. De opening van de Gevangenpoort valt samen met de landelijke opening van Open Monumentendag in Bergen op Zoom. Naast een grootschalige restauratie van zowel de binnen- en buitenkant, verandert ook het gebruik van de Poort. Het monumentale pand wordt toegankelijk voor een breder publiek door de inrichting van een aantal authentieke belevingsruimtes waar het verhaal van deze illustere stadsgevangenis op spannende wijze wordt verteld. Ook worden er vanaf 12 september weer mensen in de Poort opgesloten met de ingebruikneming van de Escape Room.

Historie
De Gevangenpoort, gebouwd tussen 1330 en 1350, is het oudste monument van Bergen op Zoom en was oorspronkelijk een toegangspoort tot de stad. De Lievevrouwenpoort, later Gevangenpoort genoemd, is de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort. De poort is gebouwd als onderdeel van de stenen stadsmuur met omgrachting. Zoals de naam doet vermoeden krijgt het ook de functie van gevangenis omstreeks 1485.
Aan de stadszijde is de Poort uitgebreid met een aanbouw, waarin de gijzelkamer en de cipierswoning zich bevinden. Het is bijna niet voor te stellen dat hier ooit een cipier met vrouw en tien kinderen woonden! Tot 1932 behoud de Poort haar functie als gevangenis, waarna het als museum en jeugdbibliotheek gebruikt wordt. Vanaf 12 september 2015 opent de Gevangenpoort opnieuw de poorten als museum. Ditmaal als onderdeel, buitenpost van het Markiezenhof.

Museum
Naast een grootschalige restauratie van zowel de binnen als buitenkant is ook de inrichting aangepast. De Gevangenpoort is onderverdeeld in authentieke belevingsruimtes die een bepaald aspect van het leven in de Poort onder de loep nemen. In de vernieuwde Gevangenpoort staan de verhalen van de Poort en haar bewoners centraal. Zo kunnen bezoekers beleven hoe de cipier in de Poort leefden en ervaren wat de gevangen doormaakten in hun cellen. Andere thema's die aangesneden worden zijn rechtspraak, vervolging en de geschiedenis van de Poort als verdedigingswerk en toegangspoort tot de stad.

Escape Room
Vanaf 12 september zullen in de Gevangenpoort weer mensen opgesloten worden! Dat zal gebeuren in de Escape Room die helemaal onderin de Gevangenpoort is gemaakt. Door het oplossen van allerlei puzzels en raadsels en het opvolgen van hints moeten de bezoekers binnen het uur zien te ontsnappen uit deze mysterieuze kamer. Bijzonder aan deze Escape Room is dat het gehele verhaal, de sfeer en de puzzels aansluiten bij de verhalen uit de tentoonstellingsruimtes in de rest van de Poort. Wethouder Arjan van der Weegen (cultuur) omschrijft: "De Escape Room in de Poort blinkt uit in totaalbeleving. Het verhaal, de aankleding en de verwondering versterken het concept".
De Poort is te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur. De gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten zijn aanwezig voor rondleidingen. Voor meer informatie over tarieven museum en escape room zie www.gevangenpoortboz.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sophie De Ripainsel, PR & Communicatie Het Markiezenhof Bergen op Zoom: 0164-277085 s.deripainsel@bergenopzoom.nl

Het Markiezenhof

plaats:
Bergen op Zoom
website:
http://www.markiezenhof.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234