Brutale schilderijen. Liefde op het eerste gezicht.

Brutale schilderijen. Liefde op het eerste gezicht.
Bergense school. De eerste Hollandse expressionisten.

'Op een dag kwamen we bij vrienden op bezoek die totaal ander werk aan de muren hadden hangen: grote donkere stillevens en sombere landschappen. Ze waren met kracht en een enorme vitaliteit geschilderd in diepe aardtonen, en ze waren in grote vlakken opgezet. Je kon de penseelstreken zien. Brutale schilderijen vond ik het en ik viel er geheel voor. Het was liefde op het eerste gezicht,' aldus Renée Smithuis, van wie Singer Laren een groot deel van haar verzameling Bergense School en verwante Nederlandse expressionisten ten geschenke kreeg. Aanleiding voor de tentoonstelling Bergense School, de eerste Hollandse expressionisten die van 19 september t/m 29 november 2015 in Singer Laren te zien is.

Het expressionisme van de Bergense School en de Ploeg
Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog trok een groep jonge kunstenaars naar Bergen. Deze Nederlandse expressionisten van het eerste uur verkondigden daar met een eigen manifest een 'nieuwe schilderkunst'. Geïnspireerd door de denkbeelden van de Franse kubistische schilder Henri le Fauconnier werd afgerekend met het impressionisme. Tot 1925 werkten onder anderen Charley Toorop, Leo Gestel, Elsa Berg, Mommie Schwarz, Wim Schuhmacher en Piet en Matthieu Wiegman er in een gemeenschappelijke stijl. Hoekige, krachtige vormen werden opgebracht met brede penseelstreken in contrastrijke kleuren. Zij wilden 'echte' kunst maken, ontstaan vanuit een diep innerlijk gevoel.
Vervolg op deze eerste kunstenaarsbeweging in Nederland was de Groningse De Ploeg, aan wie een aparte zaal in de tentoonstelling is gewijd.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie uitgebracht door Waanders. Deze is vanaf de opening van de tentoonstelling verkrijgbaar in Singer Laren, www.singershop.nl en de boekhandel. Prijs Euro17,90 ISBN 978 94 6262 050 6.

Lezing
Op maandag 12 oktober om 20.15 uur geeft conservator Anne van Lienden een lezing over de collectie Bergense School en verwante Nederlandse expressionisten van Renée Smithuis.

Persrondleiding
Op aanvraag kan een persrondleiding worden georganiseerd in aanwezigheid van Renée Smithuis.

Dinsdag 1 september zendt Nieuwsuur (NPO 2, 22.00 uur) een interview met Renée Smithuis en Jan Rudolph de Lorm, directeur Singer Laren, uit.

De tentoonstelling Bergense School, de eerste Hollandse expressionisten is te zien van 19 september t/m 29 november 2015.

Noot voor redactie / niet voor publicatie
Voor meer informatie, persrondleiding en/of persfoto's kunt contact opnemen met: Esther Driessen +31 (0)35 539 39 50, publiciteit@singerlaren.nl

Singer Laren

plaats:
Laren

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234