Fusie Koninklijke Schouwburg, Nationale Toneel en Theater aan het Spui

De Koninklijke Schouwburg, het Nationale Toneel en Theater aan het Spui hebben voorgenomen te fuseren per 1 juli 2016. Dit voorgenomen fusiebesluit zal ter advies worden voorgelegd aan de ondernemingsraden en gemeld worden bij de bonden. De werknaam van de nieuwe organisatie luidt Het Nationale Theater. Door de fusie komen productie en presentatie in één hand en ontstaat een krachtige organisatie die in staat is om een breed en divers publiek te bereiken in de stad Den Haag en in het land.

De ambitie is om met Het Nationale Theater een toonaangevende nationale culturele instelling neer te zetten, met stevige wortels in Den Haag, die voornamelijk toneel produceert én programmeert. Het Nationale Theater blijft uiteraard in het hele land spelen en wordt het grootste reisgezelschap van Nederland.

De directie van Het Nationale Theater wordt aangesteld per 1 juli 2016. De directie zal bestaan uit Theu Boermans (Directeur Productie), Walter Ligthart (Zakelijk Directeur, tevens voorzitter directie) en Cees Debets (Directeur Programmering). Per 1 september 2018 neemt Eric de Vroedt de functie van Theu Boermans over.

De huidige organisaties zijn van mening dat deze fusie van twee toonaangevende podia en een BIS gezelschap leidt tot een aanzienlijke artistieke en maatschappelijke meerwaarde. Het Nationale Theater toont de mooiste voorstellingen op de beste plaatsen voor het grootst mogelijke publiek. Het Nationale Theater presenteert in Den Haag een sterke samenhangende programmering waarin naast toneel ruimte is voor andere genres. De productie en presentatie van theaterprogramma's, van grootschalige spectaculaire voorstellingen tot actuele stadsdebatten, zijn voortaan een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

In sociaal opzicht zullen de gevolgen van de fusie beperkt zijn. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. De organisaties schrijven gezamenlijk de subsidieaanvragen voor het Kunstenplan 2017-2020.

Begin december 2015 zullen de eerste schetsen van de invulling van het programma, de organisatiestructuur en de naamgeving gepresenteerd worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Pien van Gemert namens het Nationale Toneel:
pien.vangemert@nationaletoneel.nl, 0612134994
Martijn Westerop namens Theater aan het Spui:
mwesterop@theateraanhetspui.nl, 0622392009
Elke Smelt namens de Koninklijke Schouwburg:
es@ks.nl, 0613041342

Het Nationale Toneel (NT)

plaats:
Den Haag
website:
http://www.nationaletoneel.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234