Gréco, Clementine & Meijer op 33ste Nacht van de Poëzie

De legendarische chansonzangeres Juliette Gréco, de Britse singer-songwriter Benjamin Clementine en harpiste Lavinia Meijer zijn drie van de muzikanten die 19 september optreden tijdens de 33ste Nacht van de Poëzie. Daarnaast brengt cabaretier Mike Boddé een ode aan de onlangs overleden Drs. P en kent het festival een bijzonder gastoptreden van de Haïtiaanse voodoopriester Erol Josué. Hanneke van Eijken en Jeroen Theunissen maken de line up van 21 dichters compleet.

Het is onderdeel van de decennialange Nacht-traditie dat verrassende muziek- en theateracts de dichters tijdens de poëziemarathon afwisselen. De volgorde waarin de dichters en entr'actes tijdens De Nacht het toneel betreden, blijft als vanouds geheim.

"Het is een ongelofelijke eer om JULIETTE GRÉCO dit jaar op De Nacht te mogen ontvangen," laat festivaldirecteur Michaël Stoker weten. "De vrouw is een levende legende; het Franse chanson is ooit in haar keel geboren." Gréco werd wereldberoemd met klassiekers als 'Déshabillez-moi' en 'Je suis comme je suis', ze was de minnares van Miles Davis, ze werd een filmster door de films van Orson Welles en ze was bevriend met Brel, Prévert en Gainsbourg die allemaal liedjes voor haar schreven. Sartre zei ooit: "Juliette Gréco heeft een miljoen gedichten in haar stem." Momenteel is de inmiddels 88-jarige zangeres bezig met haar wereldwijde afscheidstournee. Op zondag 20 september treedt ze op in Carré en de avond ervoor nog één keer in de Grote Zaal van TivoliVredenburg tijdens de Nacht van de Poëzie.

BENJAMIN CLEMENTINE brak dit jaar internationaal door met het album 'At Least For Now' en maakte deze zomer furore op alle grote festivals. De zanger en multi-intrumentalist werd enkele jaren geleden ontdekt in de Parijse metro en sindsdien is zijn ster almaar rijzende met hits als 'Cornerstone' en 'Condolence'. 'Clementine is theatraal op een ingetogen manier, en het effect is groots.' oordeelde '3voor12' over zijn betoverende optreden op Lowlands 2015.

Harpiste LAVINIA MEIJER slaat al jaren een brug tussen haar klassieke instrument en de eigentijdse muziek. Een bijzondere samenwerking met Philip Glass leidde tot het bestseller album 'Metamorphosis/The Hours' waarop Meijer de minimalistische muziek van Glass vertaalt naar de harp. Dit jaar verscheen 'Voyage': Meijer bewandelt op dit album de weg van Debussy tot de muziek van Yann Tiersen (o.a. 'Amélie').

EROL JOSUÉ brengt als Haïtiaanse voodoopriester spirituele muziek van de 21ste eeuw. Zijn album 'Réglément' is een muzikale spiegel van de voodoo rituelen die hij als priester uitvoert, maar verwacht geen poppetjes en naalden: Josué en zijn band brengen een gelaagde mix van elektrische kalimba-muziek uit de Congo tot Amerikaanse R&B en Haïtiaanse folk.

HANNEKE VAN EIJKEN debuteerde in 2013 met een van de best ontvangen bundels van het jaar. 'Papieren veulens' (Prometheus) kreeg een ongekend aantal lovende recensies, werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2014 en bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2015. Na zo'n groots papieren debuut, kon een 'Nacht'-debuut natuurlijk niet uitblijven: dit jaar treedt Van Eijken voor het eerst op tijdens de Nacht van de Poëzie.

JEROEN THEUNISSEN publiceerde romans als 'Onschuld' (2014) en de dichtbundels 'Thuisverlangen' (2005) en 'Het zit zo' (2009). Recent verscheen zijn derde bundel 'Hier woon je' (De Bezige Bij) over het taalprobleem dat ontstaat als er een kind wordt geboren. 19 september verlaat Theunissen voor even de Vlaamse Ardennen voor zijn debuut op de Nacht van de Poëzie.

33ste Nacht van de Poëzie
zaterdag 19 september 2015
20.00 - ±03.00 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
toegang: 10 - 29 euro (incl. Nachtbundel 2015)
www.nachtvandepoezie.nl

De Nacht van de Poëzie is een productie van Het Literatuurhuis i.s.m. TivoliVredenburg. De Nachtbundel 2015 wordt mogelijk gemaakt door ECI en geproduceerd door uitgeverij Nieuw Amsterdam | Wereldbibliotheek.

Neem voor meer informatie, (hi-res) beeldmateriaal, perskaarten en interviewaanvragen contact op met:

Joska Berg (publiciteit & marketing Het Literatuurhuis)joska[at]hetliteratuurhuis.nl, 030 - 231 83 76 / 06 - 284 03 167

Het Literatuurhuis

plaats:
Utrecht

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234