VEH: ingrijpen nodig bij hardnekkig onvoorspelbare bouwleges

VEH: ingrijpen nodig bij hardnekkig onvoorspelbare bouwleges

Amersfoort, 31 augustus 2015 - In 38 gemeenten stijgen de kosten voor een bouwvergunning dit jaar met meer dan 10 procent. In 11 gemeenten gaan de leges met meer dan 10 procent omlaag. Ook zijn er weer enorme verschillen tussen de gemeenten.

"De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring voor wordt gegeven. Vereniging Eigen Huis wil daarom dat het Rijk de gemeenten dwingt om een uniforme kostprijsberekening te gebruiken. Alleen dan worden de kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Daarnaast moeten stijgingen gemaximeerd worden zodat de excessen, die nu ieder jaar voorkomen, niet meer mogelijk zijn en de tarieven tussen gemeenten meer naar elkaar toegroeien", zegt algemeen directeur Cindy van de Velde.

Extreme verschillen in kosten bouwvergunning

Zodra voor een kleine verbouwing - zoals een dakkapel - een bouwvergunning nodig is, betaalt een inwoner van de gemeente Buren daarvoor ruim 900 euro aan zijn gemeente. Dat is ruim 40 procent meer dan vorig jaar en bijna drie keer zo veel als het landelijk gemiddelde van 360 euro. Ook in Son en Breugel (858 euro), Zaltbommel (730 euro) en Woerden (729 euro) moet eerst een fors bedrag aan de gemeente worden betaald voordat de aannemer aan de slag kan. Traditioneel het goedkoopst is de gemeente Leiden, daar betaalt een inwoner die zijn huis voor 10.000 euro wil laten verbouwen slechts 38 euro aan leges. Gemiddeld stijgen de bouwleges dit jaar met 2,3% voor een kleine verbouwing en 2,5% voor een de bouw van een nieuwe woning.

In het oog springt de onvoorspelbaarheid van de gemeente Alphen aan den Rijn. Vorig jaar daalden hier de leges voor een kleine verbouwing met 90 procent, dit jaar schieten ze met 147 procent weer even hard omhoog. Overigens heeft deze gemeente met 91 euro nog steeds tot een van de laagste legestarieven. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de kosten van bouwvergunningen* door Vereniging Eigen Huis in samenwerking met bouwkostenbureau IGG Bouweconomie.

Vergunning voor zelfde nieuwbouwwoning soms vier keer hoger

Voor de bouw van een nieuwe woning is altijd een vergunning nodig en ook hier lopen de gemeentelijke leges sterk uiteen. In Eindhoven moet voor een nieuwbouwwoning met een bouwsom van 130.000 euro maar liefst 7.740 euro aan leges worden betaald, terwijl diezelfde vergunning in Hoogeveen slechts 1.826 euro kost. Gemiddeld bedragen deze bouwleges 3.655 euro.

Eindhoven kan haar burgers ruim vier keer zo veel rekenen als Hoogeveen omdat gemeenten zelf de legestarieven en de kostendekkendheid kunnen bepalen. De mate waarin een gemeente een kostendekkend tarief hanteert kan voor een deel het verschil in gemeentelijke leges verklaren, maar hierin zijn veel gemeenten niet transparant.

Op de website van Vereniging Eigen Huis staat een legesoverzicht bij bouwsommen van 10.000 en 130.000 euro in 397 gemeenten. Op Bouwleges.nl kan iedereen uitrekenen wat voor een verbouwvergunning aan zijn gemeente moet worden betaald.

* Formeel 'omgevingsvergunning bouwactiviteit'. De hoogte van bouwleges wordt in de regel vastgesteld op basis van de bouwsom die met de bouw of verbouwing is gemoeid. In totaal brachten de gemeentelijke bouwleges vorig jaar 383 miljoen euro op (bron: Coelo 2015)

Bijlage bij dit bericht is een pdf-bestand met Top-10 lijsten vanstijgers en dalers. In de loop van maandag 31 augustus is ook een A-Z lijst van gemeenten en een rangschikking per provincie beschikbaar op www.eigenhuis.nl.

Voor informatie: Vereniging Eigen Huis, Hans André de la Porte, Telefoon 06-53 38 59 25, Email: pers@eigenhuis.nl

Vereniging Eigen Huis

plaats:
Amersfoort
website:
http://www.eigenhuis.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234