How to cross borders? Lezing James Bridle 3 sept. 12015

Lezing en LifeHack #3: How to cross borders?

UTRECHT - In aanloop naar kunstmanifestatie Hacking Habitat, Art of Control
in 2016 organiseert St. Niet Normaal dit jaar vier theatercolleges over urgente maatschappelijke thema's. In het 3e college spreken de kunstenaar en auteur James Bridle (GB) en directeur Waag Society Marleen Stikker (NL) over ontwikkelingen in de technologie en de gevolgen ervan voor ons digitale burgerschap. Terwijl fysiek de grenzen op slot gaan, staan de poorten van het digitale continent wijd open. TivoliVredenburg, do 3 september 2015, 20.00 u, Є 10,-.

James Bridle is auteur en kunstenaar gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie. In 2011 introduceerde hij de term New Aesthetic om te benoemen hoe de visuele taal van technologie en internet doorwerkt in onze fysieke wereld: onzichtbare technologie die ons helpt maar ook reguleert en stuurt. Specifiek richt hij zijn aandacht op westerse veiligheidssystemen en de ontwrichtende gevolgen ervan voor mensen elders in de wereld, zoals tijdens de stilzwijgende inzet van Amerikaanse drones in Afghanistan. Als kunstenaar maakt hij ons met zijn werk bewust van ons digitale burgerschap. Onder het plaatje van de deeleconomie zitten systemen waarvoor wij betalen met onze gegevens. In zijn recente project Citizen-Ex biedt hij een programma aan die je internetactiviteit vertaalt naar een profiel van je online burgerschap. Het toont de politieke, economische en wettelijke systemen waar je deel van uitmaakt als je online actief bent. Zie voor een eigen meting: http://citizen-ex.com/.
Bridle schrijft regelmatig over technologische ontwikkelingen voor magazines als WIRED, ICON, Domus, The Atlantic en The Observer. Zijn werk is tentoongesteld in galeries en biënnales wereldwijd. In 2014 ontving hij de Excellence Award van het Japan Media Arts Festival en de Graphics Award van het Design Museum voor Designs of the Year. Portfolio en biografie: www.shorttermmemoryloss.com.

Marleen Stikker is directeur en medeoprichtster van Waag Society. Als 'burgemeester' van De Digitale Stad ontwikkelde Marleen Stikker in 1994 de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. Datzelfde jaar startte zij de Waag bestaande uit Waag Society, een onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie en Waag Products dat bedrijven lanceert als 7scenes, een mobile learning en gaming platform, en Fairphone, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. If You Can't Open It, You Don't Own It (Maker's Bill of Rights) is Marleens'credo. Waag Society is betrokken bij de Open Design en Creative Commons-beweging en gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen gaan.
Zie: www.waag.org en www.fairphone.com.

Hacking Habitat.Art of Control
Internationale tentoonstelling en manifestatie van 25 februari t/m 5 juni 2016 te zien in de koepelgevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein. Hacking Habitat toont hoe systemen en instituten ons leven overnemen èn hoe we aan teveel regulering kunnen ontsnappen en zeggenschap over onze leefomgeving kunnen terugpakken. Hoe onze habitat te hacken. Tachtig geëngageerde kunstenaars maken de controle voelbaar en laten een krachtig tegengeluid horen. Met Johan Grimonprez (BE), Susan Hiller (VS), William Kentridge (ZA), Fernando Sanchez Castillo (ES), Hito Steyerl (DE), Pedro Reyes (MX).

Life Hack Marathons
Een lifehack is het oplossen van een probleem op een slimme, onconventionele manier. Tijdens de Life Hack Marathons (LHM) komen pluriforme groepen belanghebbenden bijeen met de Nederlandse kunstenaars Martijn Engelbregt, Kars Alfrink en Lino Hellings rondom thema's waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd. Nadat sprekers Saskia Sassen (NL/VS), Tomáš Sedláček (CZ), Eric Smit en Rutger Bregman (NL) de thema's Onzichtbaarheid en Schuld bespraken, introduceren James Bridle en Marleen Stikker het thema #3 Bewegingsonvrijheid. Op 27 oktober geeft Evgeny Morozov zijn visie op #4 Bureaucratie. De uitkomsten van de sessies komen op de tentoonstelling.

Overige activiteiten Bridle in Nederland
Op 6 september is er door Setup en Fotodok een boottocht georganiseerd waarin Bridle met deelnemers in gesprek gaat over privacy, technologie en controle. De tocht vind plaats in het kader van de opening van de tentoonstelling (No) Privacy in Fotodok. Voor meer informatie en aanmelden www.fotodok.org. Ook Witte de With in Rotterdam besteed aandacht aan het werk van Bridle. Op 11 september opent daar de tentoonstelling Art in the Age of Asymmetrical Warfare.
Zie www.wdw.nl.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie, beeldmateriaal of een afspraak met James Bridle, Marleen Stikker of artistiek leider Hacking Habitat Ine Gevers, neem contact op met de afdeling communicatie: Evelien Kroese, 06-16034150, evelien@hackinghabitat.com en Whitley Pothuizen, 06-42537710 whitley@hackinghabitat.com. Bridle is op 3 september vanaf 16.00 uur beschikbaar voor interviews. Een Skypesessie of telefonisch interview behoort ook tot de mogelijkheden.

Stichting Niet Normaal

plaats:
Utrecht
website:
https://nietnormaal.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234