Twee honden en een kat uit extreem vervuilde woning gered

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 12 augustus in Winterwijk twee honden en een kat in bewaring moeten nemen. De dieren zaten onder de vlooien en werden niet goed verzorgd. De dieren en hun eigenaren woonden in een extreem vervuilde woning waardoor er voor beide grote gezondheidsrisico's golden. Ook voor de mensen is hulp gezocht.

De LID-inspecteur werd bij de zaak betrokken door de dierenpolitie die de melding in behandeling had genomen. Eenmaal bij de woning aangekomen bleek deze extreem vervuild te zijn. "In dertig jaar heb ik het nog niet zo erg gezien", aldus de inspecteur. "De vlooien liepen gewoon over mijn schoenen". Om de gezondheid en het welzijn van de dieren goed te laten beoordelen is er een dierenarts bijgehaald. Deze constateerde dat de eerste hond, een labrador, veel te zwaar was en een gezwel aan zijn achterpoot had, verder waren de nagels veel te lang. Ook de tweede hond, een Maltezer, had te lange nagels. Daarnaast had deze ook een kleine wond op zijn kop, waarschijnlijk van het vele krabben. Verder was de vacht van de hond helemaal vervilt. Beide honden zaten onder de vlooien. De schuwe kat liet zich in eerste instantie niet vangen, maar zat hoogst waarschijnlijk ook onder de vlooien.

De dieren hadden dringend goede verzorging en behandeling nodig. Zo zouden ze moeten worden behandeld tegen de vlooien, de nagels van de honden worden geknipt en de vacht van de Maltezer worden verzorgd. Nader onderzoek is nodig om te achterhalen of het gezwel van de labrador goed- of kwaadaardig is. Helaas ontbrak het de eigenaren aan de nodige financiële middelen om deze behandelingen te betalen. Dit in combinatie met de leefomstandigheden was voor RVO.nl* voldoende om de LID-inspecteur opdracht te geven de dieren in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen.

Gezien de staat van de woning en de situatie waarin de bewoners zich bevonden, was het wel duidelijk dat ze de boel niet meer onder controle hadden en zelf ook hulp nodig hadden. De inspecteur heeft daarom ook voor hen hulp gezocht.




*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt in iedere zaak of de betrokkene een strafbeschikking krijgt - vaak een boete - of dat de zaak voor de rechter zal worden gebracht.

Voor foto's en/of eventuele vragen kunt u contact opnemen met:

Dik Nagtegaal
Persvoorlichter
T 088 811 32 68
M 06 26 14 68 56
dik.nagtegaal@dierenbescherming.nl

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID)

plaats:
Winterswijk

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234