Kunstveiling nieuwe stijl van start

Er komt een nieuwe methode van kunst veilen. Kas Buunk (22), masterstudent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, onderzocht een veilingmethode die eleganter is dan de traditionele veiling waarbij tegen elkaar opgeboden wordt. Een symposium (19 juni) werd gehouden met o.a. prof. Hein Schreuder en oud-veilingmeester Alexander Pechtold om het nieuwe veilingprincipe uit te lichten. Fischer's Auction zou als hybride kunstgalerie-veilinghuis wel eens de optimale veiling in combinatie met de kunsthandel kunnen zijn.

In de speciaalstudie vergeleek Buunk vanuit economisch-psychologisch perspectief de traditionele Engelse opbodveiling met de zogenaamde 'Vickrey-veiling'. In deze veiling koopt de hoogste bieder voor het een-na-hoogste bod. Hieruit blijkt dat de laatste methode aanzienlijk geschikter is voor het veilen van kunst binnen de kunsthandel. De veiling krijgt de naam 'Fischer's Auction', vernoemd naar het Fischerhuis van Simonis & Buunk, dat van 1818-1946 bewoond werd door de notarisdynastie Fischer.

Symposium
Aan de eerste, daadwerkelijke Fischer's Auction waarvan de kijkdagen deze week starten, ging een symposium vooraf. Onder andere oud-veilingmeester en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold gaf zijn visie: "Ik hou van het theater dat bij de Engelse veiling hoort. De spanning in de zaal, het gevoel van het momentum, waarbij je meegesleept kunt worden door je hebberigheid." Buunk: "Dat zijn dus precies die elementen die veilingkoorts teweegbrengen en die de kunsthandelaar bij zijn klanten niet zou moeten uitbuiten."

Vickrey-veiling
In de opbodveiling overbieden geïnteresseerden elkaar totdat er één bieder overblijft die zijn bod betaalt. In de vrij onbekende Vickrey-veiling levert men zijn bod in gedurende een bepaalde periode. De bieder met het hoogste bod wint, maar betaalt het een-na-hoogste bod. Een sympathieke benadering, maar in termen van resultaat zullen de twee veilingmechanismen waarschijnlijk dichtbij elkaar liggen, concludeert Buunk. Onder wiskundige aannames realiseren de twee namelijk exact dezelfde prijs. Het essentiële verschil zit hem in de psychologie. De opbodvariant heeft een theatraal en indiscreet karakter; maakt overmatig gebruik van sentimenten. Bij Vickrey biedt men in rust en beslotenheid via de notaris. Bekend wordt alleen wie de koper en onderbieder is.

Levenslang
Fischer's Auction biedt extra's die veilinghuizen niet geven. Zo wordt slechts 10% opgeld geheven en wordt de onderbieder beloond met 5% van zijn bod als tegoedbon. Er is een uniek ruilrecht en levenslange echtheidsgarantie van Kas Buunk en RegisterTaxateur Frank Buunk.

Bij de eerste Fischer's Auction kan geboden worden tot 1 september, 12:00 uur. De kijkdagen zijn van 19 tot 29 augustus in het Fischerhuis van Simonis & Buunk in Ede. Bij de veiling verschijnt een catalogus. Voor meer informatie, zie www.fischersauction.com of neem contact op met Kas Buunk, kas@fischersauction.com

Simonis & Buunk Kunsthandel BV

plaats:
Ede
website:
http://www.simonis-buunk.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234