Samenwerking Nederlandse Overheid en Siteimprove

04.08.2015 - Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Siteimprove werken samen bij de bevordering van het gebruik van automatische instrumenten om de toegankelijkheid van websites te verbeteren.

De eerste stap is in de afgelopen periode gezet. Het instrumentarium van Gewoon Toegankelijk en van Siteimprove is door beide partijen en in samenwerking met externe experts met elkaar vergeleken. Geconcludeerd kan worden dat beide instrumenten bij kunnen dragen aan vaak eenvoudig door te voeren belangrijke verbeteringen in de toegankelijkheid van websites. Het belangrijkste verschil betreft de werking en functie van beide systemen, die elkaar ook kunnen aanvullen.

Gewoon Toegankelijk stelt elk kwartaal aan de hand van 17 van de 38 succescriteria vast welke pagina's fouten of mogelijke fouten bevatten. De gebruiker kan daarvan een rapportage opvragen om de geconstateerde fouten te herstellen en mogelijke fouten te bezien. Gewoon Toegankelijk brengt vervolgens de progressie in de verbeteringen in kaart. Daarnaast bevat Gewoon Toegankelijk verwijzingen naar aanvullend handmatig onderzoek en naar de verplichte toegankelijkheidsverklaringen voor overheidswebsites. Zie: www.gewoontoegankelijk.nl.

Siteimprove scant elke 5 dagen automatisch de gehele website op 31 van de 38 criteria en highlight op de pagina precies waar er zich toegankelijkheidsproblemen voordoen. Dit kan ook voor Pdf bestanden. Daarnaast wordt er ook getoetst op spelling, kapotte links, documentbeheer en zoekmachine optimalisatie (SEO). Siteimprove biedt een eenvoudige gebruikersomgeving met een directe link naar de gebruiker's eigen Content Management Systeem en bespaart op deze manier 70% meer tijd dan handmatige controle en verbeteringen. Zie voor meer informatie www.siteimprove.nl.

„Het naleven van de regelgeving rondom toegankelijkheid kan voor organisaties lastig zijn. Deze samenwerking biedt zowel de overheid als Siteimprove de mogelijkheid om voor alle Nederlandse organisaties toegankelijkheid hoger en succesvoller op de agenda te krijgen", zegt Patrick Wittenberg, Country Manager van Siteimprove Benelux. „Het is onze wens om webbouwers, redacties en webmasters zoveel mogelijk handmatig werk uit handen te nemen en hen te helpen om te begrijpen op welke manier zij er zelf voor kunnen zorgen dat de website voor iedereen toegankelijk is. Toegankelijkheid hoeft niet moeilijk en duur te zijn en onze missie is om dit voor iedereen mogelijk te maken, zowel in publieke als private sector."

"Iedereen heeft baat bij toegankelijke websites. Het is van het grootste belang voor miljoenen Nederlanders die een visuele, auditieve of andere lichamelijke beperking hebben, die minder digivaardig zijn, die ouder zijn of die moeite hebben met lezen en schrijven. Het is ook van een steeds groter belang omdat steeds meer mensen de overheid benaderen met hun smartphone of tablet. Juist daarom hebben we als overheid geinvesteerd in de ontwikkeling van instrumentarium dat websites automatisch toetst op toegankelijkheid," aldus Leon van de Ven, Senior Beleidsmedewerker bij het ministerie van BZK. "Gewoon Toegankelijk ondersteunt overheden, ontwikkelaars en bouwers van websites en webredacteuren, bij het continu verbeteren van de toegankelijkheid van hun website en brengt de progressie in kaart. Het laat zien dat werken aan toegankelijkheid loont en helpt overheden bij het publiceren van hun vooruitgang in de vorm van een 'toegankelijkheidsverklaring' op de eigen website."

Geplaatst in:

Siteimprove

plaats:
Den Haag
website:
http://siteimprove.nl/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234