Amsterdam trapt het nieuwe schooljaar af met wereldtop Scratch

Amsterdam, 21 juli 2015 - Van woensdag 12 t/m zaterdag 15 augustus biedt Amsterdam onderdak aan de internationale conferentie Scratch2015AMS. Op verschillende locaties komen docenten, studenten, ontwikkelaars en onderzoekers uit Europa samen met de wereldtop op het gebied van programmeren en leren.

De laatste jaren groeit wereldwijd het besef dat informatica en onderwijs zich slecht tot elkaar verhouden. De industrie schreeuwt om programmeurs en scholen leveren ze niet af. Het informatica-onderwijs staat in Europa nog in de kinderschoenen. Initiatieven zoals in Groot-Brittannië - waar in groep 4 wordt begonnen met Scratch - worden daarom met grote interesse gevolgd.

Organisator Joek van Montfort: "Net als met schrijven moet je op jonge leeftijd met coderen beginnen: leer kinderen vroeg wat je ermee kunt, en op latere leeftijd kunnen ze zich uit een probleem programmeren. Programmeren is steeds meer de taal tussen je verbeelding en de wereld om je heen." Kinderen met deze basis zullen bij latere keuzes voor scholing en werk meer openstaan voor bèta en techniek.

De filosofie van de open source-omgeving Scratch wordt veelvuldig opgepikt om informatica en technologie toegankelijker te maken. Scratch bouwt voort op tientallen jaren onderzoek en ontwikkeling. Echte doorbraken in het onderwijs zullen nog de nodige jaren vergen, reden te meer er nu volop mee aan de slag te gaan. Scratch2015AMS biedt daartoe het platform.

Programma
De keynote-speakers zijn:
- Audrey Watters (Hack Education en Modern Learners)
- Beat Döbeli Honegger (The Schwyz University of Teacher Training)
- Eric Rosenbaum (MakeyMakey, SingingFingers, BeetleBlocks)
- Linda Liukas (HelloRuby en Rails Girls)
- Michelle Thorne (Webmaker en Mozfest)
- Mitch Resnick (Lifelong Kindergarten MIT Media Lab)

De openingsavond in OBA wordt opgeluisterd door guest of honor Cynthia Solomon, een van de auteurs van Logo, de eerste programmeertaal voor kinderen (1967!).

Publieksactiviteit voor kinderen in bibliotheek Amsterdam
Woensdag 12 augustus zullen tussen 15:00 en 17:00 op de jeugdafdeling van centrale vestiging OBA een tiental workshops verzorgd worden door (internationale) gasten van de conferentie. Onder meer programmeren van drones en andere robots met tickleapp.com en knutselen met het geweldige materiaal van Liukas' helloruby.com

Masterclasses door Waag Society
Voorafgaand aan de conferentie organiseert Waag Society twee speciale masterclasses: Eric Rosenbaum heeft met BeetleBlocks.com een veel toegankelijker taal om 3D-printers van invoer te voorzien, Andrea Mayr gebruikt Scratch om naaimachines aan te sturen voor borduursels en muziek.

Inschrijving voor de conferentie geeft niet alleen toegang tot drie dagen conferentie op het Amsterdam Science Park, maar ook tot twee avonden 'unconference' in de Waag, waar deelnemers conferentie onder het motto "no program, just facilities" waarschijnlijk hun spannendste ontdekkingen zullen beleven.

Het volledige programma is te vinden op http://www.scratch2015ams.org/dates
Meer informatie op scratch2015ams.org en via twitter.com/scratch2015ams

Over Scratch
Met Scratch programmeer je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties - en kun je jouw eigen creaties delen met anderen in de online-gemeenschap. Scratch als leermiddel onderscheidt zich nadrukkelijk als een omgeving met eindeloos veel interessegebieden. Of je nu van borduren, zingen of voetballen houdt, de Scratch-omgeving biedt ruimte om iets met je interesse te doen.
Scratch helpt jonge mensen creatief te leren denken, systematisch te redeneren en samen te werken - essentiële vaardigheden voor het leven in de 21ste eeuw.
Scratch is een project van de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab. Het wordt gratis verspreid. (scratch.mit.edu).

Over de Scratch-conferentie

Sinds 2008 organiseert het Media Lab van MIT een tweejaarlijkse Scratch-conferentie. Op initiatief van Joek van Montfort is er sinds 2013 een Europese tegenhanger in de oneven jaren. Deze vond twee jaar geleden voor het eerst plaats in Barcelona.
Meer informatie op: http://www.scratch2015ams.org/registration en twitter.com/scratch2015ams

Noot voor redacties:

Voor meer informatie en interviews kunt u contact opnemen met Joek van Montfort via 06-41 29 09 84 of pers@scratch2015ams.org.

Waag Society

plaats:
Amsterdam
website:
http://waag.org/nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234