Johan Cruijff Schaal: toss voor het goede doel

Toss voor het goede doel

De strijd tussen FC Groningen en PSV om de Johan Cruijff Schaal die vanavond in de Amsterdam ArenA plaatsvond, startte op bijzondere wijze: de traditionele toss werd niet verricht door scheidsrechter Bas Nijhuis maar door de 11-jarige Lars Appeldoorn. Met deze actie vroeg 'ambassadeur' Lars aandacht voor spierziekte bij jonge kinderen. Lars lijdt zelf ook aan een zeldzame vorm van spierziekte waardoor hij het voetballen maar heel kort kan volhouden.

Het publiek in de Amsterdam ArenA kon in de rust een filmpje zien over Lars en 2 euro doneren voor het goede doel via een sms-bericht naar JEUGDBEKER. De toss van Lars was ook de start van de Zwaluwen Jeugd Beker, de nieuwe naam van het KNVB jeugd bekertoernooi. Dit seizoen gaan weer 300.000 kinderen voetballen voor leeftijdgenootjes die graag óók zouden willen voetballen, maar dat vanwege hun spierziekte niet of nauwelijks kunnen. De helft van het in te zamelen geld wordt dit jaar op aanwijzing van het Prinses Beatrix Spierfonds en Stichting Spieren voor Spieren gebruikt voor een veelbelovend nieuw onderzoek naar de spierziekte mitochondriële myopathie waaraan onder andere Lars lijdt. Onderzoek dat niet alleen een doorbraak kan betekenen voor kinderen met deze variant maar mogelijk ook vele duizenden andere leeftijdgenootjes met een spierziekte kan helpen. De andere helft wordt gebruikt om voetbalverenigingen toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking.

Bij foto 1:
Scheidsrechter Bas Nijhuis en aanvoerders Luuk de Jong (PSV) en Rasmus Lindgren (FC Groningen) kijken toe hoe Lars het muntje voor de toss de lucht in gooit.

Bij foto 2:
Scheidsrechter Bas Nijhuis en aanvoerder Rasmus Lindgren (FC Groningen )kijken toe hoe Lars het muntje van de grond opraapt.

Fotograaf: Peter Lous

Voor meer informatie en beeldmateriaal
Voor meer beeldmateriaal en informatie kunt u contact opnemen met:

Bianca Koning
NewInfluence
T: 06 30365022
E: bianca@newinfluence.nl

Meer informatie over Lars en de Zwaluwen Jeugd Actie is terug te zien via YouTube: https://youtu.be/kX0AtSc7AM0

Over de Zwaluwen Jeugd Actie
De Zwaluwen Jeugd Actie is een initiatief van ANVV de Zwaluwen in samenwerking met de KNVB, Prinses Beatrix Spierfonds en Spieren voor Spieren. De Zwaluwen Jeugd Actie zet zich in om kinderen met een beperking ook te kunnen laten genieten van voetbal (via subsidies aan voetbalverenigingen) en voor onderzoek naar spierziekten samen met het Prinses Beatrix Spierfonds en Spieren voor Spieren. Dit jaar gaat het onderzoeksgeld naar mitochondriële myopathie.

Website: www.zwaluwenjeugdactie.nl
Contactpersoon: Heleen Rahusen, projectleider
Email: Heleen@zwaluwenjeugdactie.nl
Telefoon: 06 53579658

Mitochondriële myopathie
Bij mitochondriële myopathie is sprake van een fout in de functie van de mitochondriën. De mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de spiercellen en hebben hun eigen DNA. Erfelijke afwijkingen in dit DNA kunnen leiden tot mitochondriële myopathie, maar ook afwijkingen in het 'normale' DNA kunnen dit doen. Er zijn veel verschillende erfelijke afwijkingen betrokken bij de ziekte. Hierdoor is slechts bij een minderheid van de patiënten bekend wat de erfelijke oorzaak voor hun mitochondriële myopathie is. Dat maakt het vinden van een effectieve behandeling nog moeilijker.

Zwaluwen Jeugd Actie

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234