Onthulling: Wereldberoemde Van Gogh zonnebloemen in regenboog-kleuren

Opening Arts & Culture Pride in Van Gogh Museum tijdens Amsterdam Gay Pride

Speciaal voor het kunst & cultuurprogramma van de Amsterdam Gay Pride wordt zondag 26 juli tijdens de start van de Arts & Culture Pride een kunstwerk van de wereldberoemde Van Gogh Zonnebloemen in regenboog-kleuren onthuld. De onthulling vindt plaats in het Van Gogh museum door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum), Liesbeth List en Sjors van der Panne.

Het fotowerk - genaamd 'Pride-Sunflowers, Arles, 2015 - is gemaakt door Alice Wielinga. Alice Wielinga heeft met dit werk haar interpretatie gegeven van de zonnebloemen van Vincent van Gogh, met een duidelijke verwijzing naar het internationale regenboogteken van de brede LHBT-gemeenschap. Alice is een oud-leerling van Erwin Olaf en zij scoort internationaal gezien vele fotografie-prijzen. Directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum is trots zijn museum open te stellen voor dit initiatief. "De Zonnebloemen lijkt uit een soort kleur te bestaan, maar als je goed kijkt bestaat het uit allerlei verschillende soorten geel. De bloemen zijn verschillend van elkaar in kleur en vorm, maar juist hierdoor versterken ze elkaar en betoveren ze het oog. Je zou een parallel kunnen denken met de sprankelende diversiteit van de LHBT-gemeenschap, de kracht en schoonheid die hiervan uitgaat is enorm inspirerend."

Ontstaan
Daar waar Vincent van Gogh meer dan een eeuw geleden zijn beroemde Zonnebloemen schilderde, heeft Alice ook de zonnebloemvelden afgezocht, op zoek naar exemplaren die de bloemen in zijn vaas gelijken. Alice was in Arles, vanwege de openingsweek van Les Rencontres d'Arles. Gedurende deze week zocht zij zijn voetsporen op. Ook hij, Vincent van Gogh, bewandelde deze straatjes en de velden net buiten dit stadje. Daar zocht ze naar elementen, waar vanuit ze een moderne versie van het zonnebloem-boeket kon maken. Langs zijn atelier, fotografeerde ze een muur, een vaas. En in de zonnebloemvelden fotografeerde ze bloemen, op zoek naar die ene bloem, die ene knak, precies zoals ze het zag op van Goghs schilderij. In de computer heeft ze alles samengevoegd, en kleurde ze de bloemen in de regenboog-kleuren. Het resultaat is verbluffend mooi. Dit alles om te eren en te vieren, dat ze woont in een land, waar ze diversiteit toejuichen. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door stichting Amsterdam Gay Pride en het Andreas Cultuurfonds.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers Siep de Haan (Andreas Cultuurfonds) en Ilias Zian (initiatiefnemer Marokkaanse boot 2014) zien dit initiatief als eerste opmaat naar een heuse Roze Museumnacht in 2016 als Amsterdam volgend jaar in het teken staat van Europride. "Het totale Arts & Culture Pride programma start 26 juli vanuit het Van Gogh Museum. Het programma duurt 9 dagen en bestaat uit meer dan 60 culturele activiteiten op meer dan 50 locaties door heel Amsterdam", aldus Siep de Haan. "Waar we super trots op zijn is de deelname van onder meer het Rijksmuseum Amsterdam, Amsterdam Museum, Stedelijk Museum, Tropenmuseum, FOAM, Melkweg Expo, Theater Amsterdam, OBA-theater, Artis, Keizersgrachtkerk, Lutherse kerk, Joods historisch museum,Vondelpark Openlucht Theater, Filmuseum EYE en het Homomonument." Ilias Zian: "Ons motto is om met hulp van de kunst een brede verbinding te zoeken binnen en buiten onze eigen diverse LHBT-gemeenschap, waarbij ook de bi-culturele aspecten nadrukkelijk meegenomen kunnen worden."

Te zien
Het kunstwerk zal voor het grote publiek te bewonderen zijn tijdens de Amsterdam Gay Pride in Boekhandel Vrolijk in de Paleisstraat in Amsterdam. De Haan: "De onthulling in het Van Gogh Museum en voor iedereen te zien in de etalage van de grootste gay boekwinkel van Nederland. Een betere manier om de samenwerking en het enthousiasme tussen allerlei kunst-, literatuur en cultuurorganisaties in Amsterdam is simpelweg niet weer te geven." Het hele programma Arts & Culture Pride staat op www.pride.amsterdam.

Noot voor de redactie: De officiële onthulling en start van de Arts & Culture Pride vindt plaats op zondag 26 juli in het Van Gogh Museum. U bent van harte welkom om daar bij aanwezig te zijn vanaf 1900 uur. Meer informatie en voor accreditatie: Danny de Vries Tel: 06 52 322 755 - dannydevries@amsterdamgaypride.org.

Stichting Amsterdam Gay Pride (AGP)

plaats:
Amsterdam

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234