Miro en CoBrA vanaf 9 oktober in het Cobra Museum voor Moderne Kunst

- Miró & CoBrA. Experimenteel spel vanaf 9 oktober 2015 tot en met 31 januari 2016 te zien.

- Met meer dan 80 werken van Joan Miró voor het eerst in 59 jaar (1956 Stedelijk Museum Amsterdam) een grote Miró tentoonstelling in Nederland.

- In de internationale kunstwereld is er sprake van grote belangstelling voor Joan Miró, één van de belangrijkste en meest geliefde moderne meesters.

- Het getoonde werk wordt gekenmerkt door een radicale bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met de werken van de leden van CoBrA.


"This will be one of the most exciting Miró exhibitions in a long time!"
Joan Punyet Miró, kleinzoon Joan Miró en hoofd van Successió Miró


Miró & CoBrA: een experimenteel spel in de kunst
Miró & CoBrA. Experimenteel spel verkent voor het eerst de relatie tussen Joan Miró (1893-1983) en CoBrA(1948-1951). De basis voor de oprichting van CoBrA, een internationale groep naoorlogse kunstenaars, werd in 1946 gelegd tijdens een toevallige ontmoeting van de Deen Asger Jorn met de Nederlander Constant Nieuwenhuys. Ze troffen elkaar bij een tentoonstelling van Miró in de Parijse Galerie Pierre Loeb. Sindsdien loopt Miró als een rode draad door de geschiedenis van de beweging.

De verbindende factor tussen Joan Miró en de Cobrakunstenaars is een speelse en experimentele benadering van kunst. Het experimenteren met materialen, vormen en werkwijzen was voor de Spaanse meester als ook voor de naoorlogse generatie van Cobrakunstenaars een bron van kennis en vernieuwing. Door kunstwerken van Miró en CoBrA met elkaar in verband te brengen geeft de tentoonstelling inzicht in de gedeelde speelse en poëtische houding die de basis vormt voor de kunst van Joan Miró en de Cobra kunstenaars.

Katja Weitering, artistiek directeur:
"Met Miró & CoBrA heeft het Cobra Museum een langverwachte tentoonstelling van één van de meest geliefde en bijzondere kunstenaars van de 20ste eeuw samengesteld. De tentoonstelling is bewust niet als een klassieke overzichtstentoonstelling opgezet. Door de verbinding met de Cobra beweging, en de eigen collectie van het museum, te leggen werpt Miró & CoBrA een nieuw licht op de Spaanse meester."

De ontwikkeling van Miró wordt in zijn latere periode gekenmerkt door een bevrijding van vorm, gebaar en materiaal die opvallende verwantschappen vertoont met het werk en de artistieke denkbeelden van verschillende leden van CoBrA. Dit werk is minder bekend bij het grote publiek. En nu voor het eerst in Nederland te zien. In de tentoonstelling komen uiteenlopende technieken aan bod waarmee de kunstenaars experimenteerden waaronder, naast schilderijen, ook werk op papier, keramiek, sculpturen, assemblages, beeldgedichten en kunstenaarsboeken.

Laatste overzicht van Miró in Nederland: bijna 60 jaar geleden
In de internationale kunstwereld is er sprake van grote belangstelling voor Joan Miró, één van de belangrijkste en meest geliefde moderne meesters. Het Albertinamuseum in Wenen wijdde in 2014 een grote overzichtstentoonstelling aan hem en het Museo Reina Sofia in Madrid stelde een tentoonstelling samen van zijn late werk. Deze toerde in 2014 door de Verenigde Staten. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont deze zomer sculpturen van Miró in haar tuin. In Nederland is al jaren geen grote Miró tentoonstelling te zien geweest. De laatste overzichtstentoonstelling vond bijna 60 jaar geleden plaats, in 1956 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Nu, in 2015, is het Cobra Museum geslaagd in haar opzet, om een omvangrijke tentoonstelling van Miró samen te stellen met werken uit binnen- en buitenland. Uiteraard met de hulp van veel internationale bruikleengevers. Het Guggenheim Museum in New York bijvoorbeeld leent Paysage (1927). Uit de Scottish National Gallery of Modern Art komt het belangrijke werk Figures and birds uit 1934-36. Het eerder benoemde Museo Reina Sofia uit Madrid leent vijf werken uit de periode 1945-1950.

Meer dan 100 werken en een reconstructie van Miró's studio op Mallorca.
De tentoonstelling bevat ruim 80 kunstwerken van Joan Miró en 60 werken van verschillende Cobrakunstenaars zoals Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Pierre Alechinsky. Een reconstructie van de studio van Miró op Mallorca, met meer dan 40 originele voorwerpen, vormt een belangrijk onderdeel van de expositie. Niet eerder werd zijn atelier op zo'n grote schaal, Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met de Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Miró & Ik. Rondom Miró & CoBrA zullen diverse activiteiten plaatsvinden onder de noemer Miró & Ik. Het betreft o.a. rondleidingen, een audiotour (op de eigen smartphone), verschillende workshops, een kinderatelier en een tekenwedstrijd voor scholen. Daarbij staat centraal het opwekken van nieuwsgierigheid en deze met elkaar delen. Het Cobra Museum maakt hierbij gebruik van de methode Visible Thinking (VT). Deze methode is ontwikkeld door de Harvard University. De speelse en expressieve werken van Miró zijn uitermate geschikt om onze bezoekers uit te dagen, beter te laten kijken en creatief te laten denken. Meer informatie over de VT techniek kunt u terug vinden op de volgende website: http://www.visiblethinkingpz.org/VisibleThinking_html_files/VisibleThinking1.html

Persvoorbezichtiging. Op donderdag 8 oktober van 11:00 tot 13:00 uur is er een bezichtiging speciaal voor de pers. Joan Punyet Miró, kleinzoon van Joan Miró en beheerder van Miró's nalatenschap en Elvira Cámara López, directeur van de Fundació Pilar i Joan Miró, Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum en Els Ottenhof zakelijk directeur van het Cobra Museum, als ook Kees van Twist, die als adviseur betrokken was bij het initiatief tot de tentoonstelling, zullen aanwezig zijn. Bij de tentoonstelling verschijnt een tentoonstellingscatalogus.
Fondsen en Partners. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt ondersteund door de Gemeente Amstelveen en de BankGiro Loterij. De tentoonstelling Miró & Cobra wordt bovendien ondersteund door het VSB Fonds, Mondriaan Fonds, het Blockbusterfonds en Zabawas.

Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen
In 2015 bestaat Cobra Museum voor Moderne Kunst 20 jaar. Sinds 1995 spant het zich in om het erfgoed en het gedachtegoed van de Cobra beweging onder de aandacht te brengen. De samenwerking tussen het Cobra Museum en de Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de Successió Miró en de betrokken musea voor bruiklenen toont de voortdurende ambitie van het museum om de Cobrabeweging internationaal uit te dragen en relevante tentoonstelling voor Nederland te ontwikkelen. Miró & CoBrA kan in dit licht gezien worden als een vervolg op Klee & CoBrA Het begint als kind, de tentoonstelling die in 2012 in het Cobra Museum te zien was. De artistieke staf is voortdurend op zoek naar concepten waarbij de moderne Europese schilderkunst een duidelijke relatie aangaat met de Cobra groep. Ook is er regelmatig ruimte voor hedendaagse kunst met een verwantschap met de attitude van CoBrA. Zo zal gelijktijdig (vanaf 20 November) met MIRÓ & CoBrA, een museale overzichtstentoonstelling plaatsvinden van het werk van Jennifer Tee, winnaar van de Cobra Kunstprijs Amstelveen.

Beeldcaptions: (met blauwe achtergrond) Constant, ZT (Hoofd en maan), 1949 Bruikleen Frans Hals Museum Haarlem (c)Constant/Fondation Constant c/o Pictoright Amsterdam 2015.
Joan Miró, Woman Doing Her Hair before a Mirror (Femme se coiffant devant dúne glace), 1938 Solomon R. Guggenheim Museum, New York
Portret: Joan Miró at 'Son Boter' studio, Palma de Mallorca 1973. Photo: Francesc Català-Roca

- Attached PDF met beschikbare persbeelden en captions.
- Gundy van Dijk, hoofd educatie van het Cobra Museum, zal tijden de persvoorbezichting (8 oktober) op persoonlijk verzoek een werk van Miró via de Visual Thinking techniek met u bespreken.
- Voor meer informatie, hi-res persbeelden, en uitnodiging voor de persbijeenkomst kunt u contact opnemen met Eric Wie, hoofd communicatie van het Cobra Museum. E.wie@cobra-museum.nl 020 -5475052.

Cobra Museum

plaats:
Amstelveen
website:
http://www.cobra-museum.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234