Schelden en bedreigen tegen doktersassistenten

Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Het gaat dan om schelden en dreigen, maar ook om spugen, vernielen, slaan, schoppen en dreigen met bijl, mes of vuurwapen. In een aantal gevallen moest zelfs de politie eraan te pas komen. Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna 1.000 doktersassistenten en triagisten. 

Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten voelen zich vooral angstig, zijn bang, boos, vinden het vervelend, zijn van slag, hebben langdurige/ fysieke klachten en voelen zich verdrietig en onveilig. 

Verder blijkt dat doktersassistenten op het moment van het geweld zelf vaak rustig en professioneel blijven, door bijvoorbeeld de patiënt aan te spreken op het onacceptabel gedrag. Wat er is gebeurd, dringt dan later pas echt door. 

Toenemend geweld 

Van de doktersassistenten die te maken hebben gehad met geweld neemt volgens 43,9% het geweld op het werk (sterk) toe. 32% zegt dat het geweld gelijk blijft en 3,9% dat het (sterk) afneemt. Ruim een kwart geeft aan meer dan 4 keer per jaar te maken te hebben met geweld op het werk. 

De NVDA biedt trainingen aan en zet het onderwerp nogmaals op de politieke agenda. 

Aanleiding

De NVDA voerde het onderzoek onder de leden uit naar aanleiding van een aantal incidenten, zoals de doktersassistent die op de huisartsenpost in Venray is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man. De politie wilde aanvankelijk de aangifte niet opnemen, omdat er glas tussen zat en het daarmee geen doodsbedreiging was. 

Volgens het onderzoek meldt 95% van de doktersassistenten het geweld bij de werkgever. Drie van de vier werkgevers heeft de doktersassistenten gesteund. 20% heeft een melding gedaan en 11% heeft aangifte gedaan bij de politie. In 84% nam de politie de melding direct op en in 78% nam de politie de aangifte direct op. 

Geplaatst in:

Enkele quotes uit de resultaten
• “Ik kom wel ff langs om het ff duidelijk te maken”
• “Ze probeerde me te wurgen, maar ik kon haar afweren”
• “Ik schrok er van, maar werd vooral heel kwaad”

Nog wat voorbeelden uit de resultaten
• Dreigen mij en mijn familie iets aan te doen
• Ik weet je te vinden
• Prullenbak naar me toe gegooid gekregen
• Dreigen met een bijl, dat ik niet meer thuis zou komen, me opwachten bij de auto
• Muren volsmeren met bloed

Voor meer informatie of een gesprek kunt u contact opnemen met
NVDA-voorzitter Kees Gillis, 06 - 53 67 39 10

http://www.nvda.nl/geweld

De NVDA, de beroepsvereniging van doktersassistenten, behartigt de belangen van doktersassistenten en triagisten in Nederland, collectief (ongeveer 25.000 tot 30.000 doktersassistenten) en individueel (8.000 leden). De beroepsvereniging zet zich in voor erkenning, bewaking en vakbekwame uitoefening van het beroep. De NVDA is gevestigd aan de Othellodreef 91-95 in Utrecht.

Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten

plaats:
Utrecht
website:
http://www.nvda.nl/geweld

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234