Amsterdam Gay Pride spreekt zich uit in Riga

Amsterdam, 18 juni 2015 - Nederland en Europa kleuren roze op zaterdag 20 juni. In Maastricht wordt Roze Zaterdag gevierd en tegelijkertijd bijna tweeduizend kilometer verderop vindt in de Letse hoofdstad Riga, Europride 2015 plaats. Beide evenementen vestigen de aandacht op gelijke rechten voor en gelijke behandeling van LHBT-ers. In 2016 is Amsterdam gastheer van zowel Roze Zaterdag als Europride. De Stichting Amsterdam Gay Pride is om die reden zaterdag zowel in Maastricht als in Riga aanwezig om deel te nemen aan de officiële overdrachtsceremoniën.

Een delegatie van de Stichting Amsterdam Gay Pride en de gemeente Amsterdam reist vandaag al naar Riga. Verwacht wordt dat de sfeer tijdens deze 22e editie van Europride grimmig zal zijn. Anti-homoactivisten hebben een vergunning gekregen om te demonstreren, tegelijkertijd met de Pride Parade en ook op dezelfde plek: in het Vermanes-park.

Antihomowet
In 2005 werd er voor de eerste (en tot op heden laatste) keer een Gay Pride in Riga georganiseerd. Dat liep toen uit op geweld. De ongeveer zeventig deelnemers die het toen hadden aangedurfd mee te doen, werden door duizenden boze opposanten achterna gezeten en bekogeld. Europride in Riga vindt plaats nauwelijks drie weken nadat de Kiev Gay Pride in Oekraïne gewelddadig werd verstoord door ultra-nationalisten, en nog geen twee jaar na het ondertekenen van de antihomowet door president Poetin in buurland Rusland. Pro-Russische conservatieven proberen momenteel dezelfde wet in Letland ingevoerd te krijgen. Van alle inwoners van Riga is 44% Russisch (in heel Letland is dit 26,9%). De pro-Russische partij Harmonie is sinds de verkiezingen van vorig najaar de grootste in het parlement.

Signaal afgeven
Amsterdam Gay Pride-directeur Lucien Spee neemt in Riga het Europride-stokje over en houdt zaterdag een speech waarin het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt zal worden benadrukt. Voorafgaand aan hun vertrek zegt de delegatie 'niet bang' te zijn. Spee: "Het is juíst nu belangrijk dat alle deelnemende landen aan Europride er zijn en met hun aanwezigheid een signaal afgeven. Wij gaan daar vol trots het stokje van de Europride 2016 overnemen. Voor haat-uitingen ben ik niet bang."

Doelbewuste keus
Volgens Spee hebben de leden van EPOA (European Pride Organizers Association) al in 2012 doelbewust gekozen voor Riga omdat in Letland op het gebied van LHBT-rechten nog zo veel te winnen valt. Een statistische indicatie daarover biedt de Ilga Europe Map 2015: http://www.ilga-europe.org/sites/default/files/Attachments/side_a_rainbow_europe_map_2015_a3_no_crops.pdf.

Emmaly Brown
De delegatie van de Amsterdam Gay Pride en de gemeente Amsterdam in Riga, bestaat onder andere uit: algemeen directeur Lucien Spee, LHBTI-directeur Irene Hemelaar, Emmaly Brown, ambassadeur van de Amsterdam Gay Pride 2015 en zangeres van de Anthem 'This is us' en de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (diversiteit).

Stichting Amsterdam Gay Pride

plaats:
Europride in Letse hoofdstad, Roze Zaterdag in Maastricht

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234