Tehuizen in de rij voor GPS-inlegzool voor weglopende ouderen

Nieuwe uitvinding voor Alzheimerpatiënten of hulpverleners nu op de markt

Den Helder, 26 mei 2015 - Tehuizen voor dementerende ouderen in Nederland en België hebben grote belangstelling voor de speciale inlegzool met GPS, die het mogelijk maakt om weglopende ouderen met Alzheimer te volgen en op te sporen via de smartphone, tablet of computer. De afgelopen maanden werd importeur Tracktraceshop gevraagd om overal demonstraties te komen geven. Ook de Innovatiekring Dementie (IDé) promoot de GPS Smartsole inmiddels op zijn website.

Toen de specialist in GPS trackers in maart aankondigde dat de gepatenteerde Amerikaanse uitvinding ook in Nederland op de markt zou komen, liep het storm met aanvragen. ,,Voor veel tehuizen en organisaties met dementerende ouderen die dwaalgedrag vertonen, is dit dé oplossing. Alzheimerpatiënten trekken alles wat nieuw is aan hun lichaam uit. Dus ook hangers, polsbandjes of andere volgsystemen. De inlegzool zit onzichtbaar in hun schoen en daar merken ze niets van," stelt Marcel Timmerman van Tracktraceshop.
Hij reisde de afgelopen maanden door Nederland en België om diverse demonstraties te geven. De Innovatiekring Dementie noemt de slimme zool 'flexibel, discreet en veilig'. Nu de inlegzool ook in Nederland en België leverbaar is, heeft IDé alle informatie erover op zijn website gezet.

Het probleem van weggelopen ouderen die lijden aan dementie, Alzheimer of andere geheugenproblemen wordt steeds groter. In Nederland vormen zij een groot deel van de 40.000 mensen die jaarlijks zoekraken. De politie krijgt het hier steeds drukker mee. In 70 procent van de gevallen blijkt dat iemand gewoon nog ergens in het tehuis is, op een andere kamer of in een kast. ,,Vanwege de toenemende vergrijzing en het groeiende aandeel dementerende ouderen heeft ook het Ministerie van Volksgezondheid gevraagd om meer technologische hulpmiddelen en gadgets vanuit de markt," weet Timmerman. ,,Door de inlegzool met GPS kunnen mensen langer zelfstandig wonen."
Zo heeft de door het ministerie gefinancierde Hulpmiddelenwijzer van Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg, de Smartsole inmiddels ook op zijn website staan.

In Nederland lijden momenteel 260.000 ouderen aan een vorm van dementie, in België 165.000. Zij hebben de neiging om buiten rond te dwalen en weg te lopen, met alle gevaren van dien. Opsluiten en vastbinden, wat steeds vaker gebeurt, is echter verboden en wordt gezien als ouderenmishandeling.
Via de GPS inlegzool kunnen familie en verzorgers de precieze locatie van ouderen volgen, traceren en de geschiedenis van hun positie bekijken. Die informatie is via een webportal te volgen via smartphone, tablet of computer. Ook is het mogelijk om een gebied af te bakenen. Wanneer de persoon dit gebied in of uit gaat, krijgen volgers een alarm-sms op hun mobiele telefoon.
De inlegzolen worden per paar geleverd, waarvan eentje met GPS. Die wordt na een dag gebruik automatisch draadloos binnen twee uur opgeladen door hem op een paneel te leggen. Hij past naadloos in alle schoenen en is ook te gebruiken voor kinderen, hulpverleners of mensen die alleen werken.

Geplaatst in:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Timmerman van Tracktraceshop, Mob: 06-13295172, E-mail: info@tracktraceshop.com. Website: www.tracktraceshop.com.

Tracktraceshop

plaats:
Den Helder

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234