Hito Steyerl wint de eerste EYE Prize

Minister Jet Bussemaker heeft vanavond de allereerste EYE Prize uitgereikt aan Hito Steyerl. Tijdens een gala-avond in EYE Amsterdam die werd bijgewoond door meer dan 300 filmmakers, politici en vele andere prominenten, ontving Hito Steyerl (geboren in München in 1966) al eerste deze jaarlijkse prijs van 25.000 pond voor het maken van nieuw werk.

De EYE Prize komt voort uit een samenwerkingsverband tussen EYE en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund en heeft als doel een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen en te stimuleren wiens werk op een bijzondere manier heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen kunst en film.

Het werk van Steyerl is daar een duidelijk voorbeeld van. Uit het juryrapport: "Steyerl is een van die filmmakers die onze door en door geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld bijzonder scherp waarneemt. In haar werk verkent ze op baanbrekende manier de taal van het nieuwe digitale tijdperk. Ze onderzoekt, stelt vragen en maakt die taal tot onderwerp van discussie. Ze bevraagt de impact die internet en digitalisering hebben op het alledaagse bestaan. Door haar gebruik van alle mogelijke en uiteenlopende audiovisuele technieken is Steyerl een essayistisch filmmaker en kunstenaar par excellence." De genomineerden voor de EYE Prize worden gekozen door een internationale adviesraad bestaande uit gerenommeerde namen op het gebied van de beeldende kunst en film. De winnaar werd aangewezen door de jury van de EYE Prize en zal worden voorgesteld aan het aanwezige publiek tijdens het jaarlijkse EYE Gala dat plaatsvindt op 2 April 2015 en samenvalt met EYE's derde verjaardag.

Biografie
Hito Steyerl werd geboren in München in 1966 en woont in Berlijn. De Duitse kunstenaar en schrijver is een van de meest besproken kunstenaars die vandaag de dag werkzaam zijn op het gebied van het bewegend beeld. In haar werk overschrijdt ze moeiteloos de grenzen tussen film en beeldende kunst en theorie en praktijk. Ze onderzoekt daarbij de rol van de media in het globaliseringsproces en de grootschalige verspreiding van beelden en kennis die de digitale technologie met zich meebrengt.

In het afgelopen jaar had ze solotentoonstellingen in het Art Institute in Chicago, het Institute of Contemporary Art (ICA) in Londen en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Haar werk was ook te zien op de Biënnales van Venetië en Istanbul (2013), de Biënnales van Gwangju en Taipei (2010), de Biënnale van Shanghai (2008), Documenta 12 in Kassel (2007) en Manifesta 5 (2004). Steyerl is hoogleraar Kunst en Multimedia aan de Universität der Künste in Berlijn.

De EYE Prize
De EYE Prize komt voort uit een nieuw samenwerkingsverband tussen EYE en het Patrick & Joan Leigh Fermor Arts Fund en werd ingesteld om de complexe relatie tussen hedendaagse kunst en film voor het voetlicht te brengen.

EYE neemt zijn plaats in tussen de vooraanstaande internationale musea op het gebied van de kunst en de cultuur van het bewegend beeld en wil het medium film profileren als de jongste, meest dynamische en meest multidisciplinaire vorm van kunst. Door middel van een breed scala aan tentoonstellingen, zaalprogramma's, evenementen, lezingen en symposia zet EYE zich aantoonbaar in voor het onderzoek naar de grensvlakken tussen kunst en film, zowel in hun historische als in hun moderne verschijningsvormen. Het tentoonstellingsprogramma van EYE richt zich specifiek op die vormen waarin film binnen een museaal kader wordt geplaatst en legt daarbij sterk de nadruk op het raakvlak tussen beeldende kunsten en film. Onder de vele kunstenaars / filmmakers aan wie speciale tentoonstellingen zijn gewijd bevinden zich Yang Fudong, Oskar Fischinger, de gebroeders Quay, Fiona Tan, Anthony McCall, Isaac Julien, David Maljkovic, Douglas Gordon, Christoph Girardet & Matthias Müller, Nicolas Provost en Slater Bradley.
Sandra den Hamer, directeur EYE: "Nu het bewegend beeld en de hedendaagse kunst steeds inniger verstrengeld raken, is de tijd rijp voor een prijs voor kunstenaars die werken op het grensvlak van film en beeldende kunst. EYE is verheugd dat het PJLF Arts Fund de voorwaarden schept voor de EYE Prize . Door deze toezegging kan EYE zijn positie als toonaangevend, internationaal instituut voor film en beeldende kunst verstevigen."

Jury eerste EYE Prize 2015
Sandra den Hamer, voorzitter
(Nederland) directeur EYE
Chantal Akerman (België) regisseur / kunstenaar
Stuart Comer (VS) hoofdcurator Media and Performance Art, MoMA, New York
Isaac Julien (GB) kunstenaar / regisseur
Martijn Sanders (Nederland) cultureel entrepreneur, adviseur en kunstverzamelaar
Olivia Stewart (GB / Italië) bestuurslid PJLF Arts Fund / producent / scenarioschrijver
Béla Tarr (Hongarije) scenarioschrijver / regisseur

Adviesraad EYE Prize
Jaap Guldemond, Hoofd adviesraad (Nederland) directeur tentoonstellingen / curator, EYE
Solange Farkas (Brazilië) directeur en curator van Associação Cultural Videobrasil
Gyula Gazdag (Hongarij/VS) filmmaker / artistiek directeur van Sundance Filmmakers Lab
Marc Glöde (Duitsland) filmhistoricus / criticus
Sunjung Kim (Zuid Korea) curator en hoogleraar aan de Korea National University of Arts
Andrea Lissoni (Italië/GB) Curator Film and International Art, Tate Modern

Het PJLF Arts Fund
Het PJLF Arts Fund werd in 2011 opgericht ter ondersteuning van kunstenaars, schrijvers, filmmakers en musici. Patrick Leigh Fermor (1915-2011) was een gerenommeerde Britse auteur die samen met zijn echtgenote, de getalenteerde fotograaf Joan Eyres Monsell (1911-2003) de kunsten actief ondersteunden. Hun beider archieven worden bewaard in de National Library of Scotland in Edinburgh.

Geplaatst in:

Pers EYE Prize
Rhiannon Pickles PR
rhiannon@picklespr.com

Algemene informatie over de EYE Prize
Daan Gielis, coöordinator, EYE Prize
daangielis@eyefilm.nl

Algemene informatie over het PJLF Arts Fund
Chris Paton
chris@threeriversfilm.com

Algemene informatie over EYE
Marnix van Wijk
Pers & communicatie
marnixvanwijk@eyefilm.nl

EYE Film Instituut Nederland

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.eyefilm.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234