Theater en masterclass in teken van Auschwitz overlevende

Edith Eva Eger werd psychotherapeut en schreef een bestseller

Een van de laatste overlevenden van de Holocaust, de 91-jarige psychotherapeut Edith Eva Eger, brengt voor de eerste keer een bezoek aan Nederland. De schrijfster van de bestseller ‘De keuze. Leven in vrijheid’, geeft op 3 mei in Zeist een masterclass. Een dag later is er de coproductie van Theater Na de Dam en het Nationale Ballet  met acteur Pierre Bokma en primaballerina Igone de Jongh) in Theater Carre het theaterstuk ‘De Dans ontsprongen’, dat is geïnspireerd op het levensverhaal van Edith Eger, ook wel de ballerina van Auschwitz genoemd.

Egers indrukwekkende boek over haar oorlogservaringen heeft in Nederland al tienduizenden lezers geïnspireerd. De Amerikaans-Hongaarse dr. Eger is één van de laatste overlevenden van Auschwitz en een internationaal befaamd psychotherapeut.

Edith Eva Eger werd in 1944 op haar 16e naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders werden direct na aankomt vermoord. Bij de bevrijding was Eger nauwelijks meer in leven. Ze had overleefd door haar levensinstelling, lef en haar vermogen haar focus niet te leggen op pijn en lijden, maar op de toekomst na het kamp.

Ze is inmiddels 91 jaar oud, maar dat weerhoudt haar er niet van om een masterclass te geven. Aan de hand van haar eigen levensloop laat ze de deelnemers ervaren hoe alles wat in je leven gebeurt, dus ook de pijnlijke en traumatische ervaringen, kunnen worden omgevormd tot een bron van inspiratie. Ze laat zien hoe een mens in staat is het leven ten volle te leven en opnieuw vreugde te ervaren, ongeacht zijn of haar geschiedenis. Eger deelt tijdens de masterclass op 3 mei inzichten uit haar persoonlijke en professionele ervaringen, maar vertelt ook over haar belangrijkste inspiratiebronnen.

“Het leven van dr. Eger laat zien hoe we zelfs de grootste horror kunnen overstijgen en gebruiken om anderen te helpen,” zei aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu over haar boek De Keuze.

Een dag later spelen Theater Na de Dam & Het Nationale Ballet in Koninklijk Theater Carre eenmalig de voorstelling ‘De dans ontsprongen’, gebaseerd op het levensverhaal van Edith Eva Eger. In Carre kruipt gelauwerd acteur Pierre Bokma in de huid van Josef Mengele en de prima ballerina van het Nationaal Ballet Igone de Jongh danst in de rol van Edith. Edith Eva Eger moest op haar zestiende in het strafkamp dansen voor de engel des doods, Mengele. Gerardjan Rijnders schreef de toneeltekst en Peter Leung deed de choreografie voor deze voorstelling die zich afspeelt tussen dader en slachtoffer, tussen toen en nu, tussen de dans en de taal.

Als psychotherapeut helpt ze, ondanks haar hoge leeftijd, haar cliënten om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden zodat ze voor hun vrijheid kunnen kiezen. Haar indrukwekkende levensloop is een inspiratie voor iedereen.

Edith Eva Eger is nu eenennegentig en danst nog altijd.

Masterclass: 3 mei Figi Zeist 10.00-13.00 (295 euro inclusief lunch en boek)

Theater Na de Dam & Het Nationale Ballet ‘De dans ontsprongen’: 4 mei 21.00 Koninklijk Theater Carré

 

Geplaatst in:

In de Wolken

plaats:
Zeist
website:
https://www.in-de-wolken.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234