Cobra Museum opent tentoonstelling Colours of Cobra Art in Oman

COBRA MUSEUM OPENT TENTOONSTELLING COLOURS OF COBRA ART IN OMAN

- Museum Bait al Zubair in Muscat, hoofdstad van Oman, toont The Colours of CoBrA Art, een overzicht van de CoBrA kunstbeweging
- Ambassadeur Barbara Joziassen tijdens een radiouitzending van BNR: Cobra kunst sluit heel goed aan bij het tijdsbeeld van nu in Oman met waarden als progressie en de heldere en veelkleurige expressie past bij de Omani kunstenaars
- Oman eerste in een serie van tentoonstellingen wereldwijd van het Cobra Global programma (Verenigde Arabische Emiraten, India en Brazilië volgen)
- Opening: 10 maart 2015

Op 10 maart opent in het museum Bait al Zubair in Muscat, Oman de tentoonstelling The Colours of CoBrA Art: een overzicht van de CoBrA kunstbeweging met ruim 30 CoBrA kunstwerken en documentair materiaal. De werken van o.a. Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky komen uit de collectie van het Cobra Museum voor Moderne Kunst, aangevuld met langdurige bruiklenen.

Sinds drie jaar voert het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen een actief acquisitiebeleid op een wereldwijde schaal met het programma Cobra Global: een culturele 'experience' rondom de CoBrA kunstbeweging. Een pilot versie in Instanbul in 2012 zorgde voor de benodigde expertise waarmee vervolgens een reizend tentoonstellings-concept werd ontwikkeld. De opening in Oman is de eerste vrucht van deze inspanning.

Els Ottenhof, directeur van het Cobra Museum zegt hierover. Cobra Global is ontstaan toen we onze kernwaarden goed tegen het licht hielden. De Cobra beweging was een Europese Avant Garde stroming en juist dat internationale aspect was de sleutel voor dit programma. De pijlers van Cobra Global zijn het ontsluiten van onze collectie én het gedachtegoed van Cobra, ver weg van de plek waar Cobra is ontstaan, en het vertellen van het verhaal vanuit een kunsthistorisch en historisch perspectief. Verder is het uitbreiden van ons internationaal netwerk heel belangrijk voor onze tentoonstellingsprogrammering op de thuisbasis in Amstelveen. Bovendien creeeren we een economische pijler waarmee wij onze collectie kunnen beheren, behouden en uitbreiden, hetgeen uiteraard een van de doelstellingen van het Cobra Museum is.

De CoBrA beweging en de Europese avant-garde achtergrond waar toe zij behoort wordt in The Colours of CoBrA Art uitgelegd middels een tijdlijn die centraal in de tentoonstelling staat. Deze tijdlijn is noodzakelijk om het historisch perspectief inzichtelijk te maken. Voor vele bezoekers is het de eerste aanraking met de Europese kunst. Voor andere is er de onverwachte herkenning van gelijkenissen tussen deze abstracte en speelse Europese kunst en de eigen cultuur.

Bijzondere aandacht is er in Oman voor kunsteducatie. In samenwerking met het Ministerie van Educatie in Oman zullen meer dan vijftig scholen de tentoonstelling gedurende de twee maanden dat deze open is bezoeken en een door het Cobra Museum voor Moderne Kunst ontwikkelde workshop volgen.

Paul Doubleday Directeur of Bait al Zubair laat weten: Het tentoonstellen van 'The Colours of Cobra' in Bait al Zubair volgende maand is een mijlpaal in de internationale samenwerking voor de kunstscene in Oman. De samenwerking tussen het Cobra Museum voor Moderne Kunst en het Bait al Zubair levert één van de eerste grote Europese kunsttentoonstellingen op in dit land. Het is een kickstart voor een nieuw begrip van de twintigste-eeuwse kunst in Oman, waardoor kunstenaars, Omani publiek en schoolkinderen de levendige kleuren en lijnen van Cobra nu zelf kunnen ervaren.

Na de tentoonstelling in Oman reist Cobra Global verder naar Sharjah en Abu Dhabi, beiden in de Verenigde Arabische Emiraten. In September 2015 zal in het Sharjah Art Museum een tentoonstelling openen rondom Cobra, waarin een verdiepingsslag wordt gemaakt ten aanzien van het oeuvre van de Nederlandse CoBrA kunstenaars Appel, Constant,. Lucebert en Brands. In 2016 zal op de New York University in Abu Dhabi een tentoonstelling worden ingericht met een focus op de CoBrA kunstenaar Shinkichi Tajiri, in combinatie met een academisch programma.

Voor meer informatie en/of de aanvraag voor een interview over het Cobra Global project en de tentoonstelling The Colour of CoBrA Art kunt u contact opnemen met Nienke van de Wal, Project Manager Cobra Global. n.vanderwal@cobra-museum.nl / +31 (0)6 24640290
www.cobra-museum.nl

Cobra Museum

plaats:
Amstelveen
website:
http://www.cobra-museum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234