Cyrus Highsmith ontvangt Gerrit Noordzijprijs 2015

De Gerrit Noordzijprijs gaat dit jaar naar de Amerikaanse letterontwerper Cyrus Highsmith. De prijs is een internationale bekroning voor typografie en letterontwerp, die eens in de drie jaar wordt toegekend aan een succesvol ontwerper. De Gerrit Noordzijprijs is een samenwerking van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Museum Meermanno en de dr. P.A. Tiele-Stichting.

Cyrus Highsmith (1973, Providence, Rhode Island, VS) werkt voor de gerenommeerde Amerikaanse letteruitgeverij Font Bureau. Daarnaast doceert hij aan de Rhode Island School of Design en publiceert in talloze media en blogs. Zijn lettertypes worden gebruikt over de hele wereld, zo ontwikkelde hij lettertypes voor Rolling Stone Magazine, Men's Health en The Wallstreet Journal en schreef hij een veelgebruikte introductie in de typografie, Inside Paragraphs: Typographic Fundamentals.

Uit het juryrapport: "Met deze prijs spreekt de jury haar waardering uit voor het hoge niveau van Highsmiths typografische kwaliteiten en de manier waarop hij deze met zijn publiek weet te delen. Hij beweegt met gemak tussen complexe en elementaire onderdelen van het vak. Zijn stijl is herkenbaar en origineel; of hij nou werkt aan een lettertype of een grote publicatie, aan een kinderboek of een onderwijstekst, Highsmith hanteert overal dezelfde scherpe pen."

Prijsuitreiking - tentoonstelling - seminar
Cyrus Highsmith ontvangt de prijs op vrijdag 6 maart 2015 in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) uit handen van de laureaat van 2012, Karel Martens. Na de prijsuitreiking vindt de opening plaats van een tentoonstelling over het werk van Karel Martens, de laureaat van 2012. Deze tentoonstelling is van 6 maart t/m 3 april te zien op de KABK. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie (Roma Publications). Op zaterdag 7 maart 2015 vindt het Gerrit Noordzij-seminar voor studenten en andere geïnteresseerden plaats op de KABK, waarin het werk van Karel Martens door een aantal vakgenoten wordt belicht.
Museum Meermanno | Huis van het boek wijdt van 6 maart t/m 3 april een kleine presentatie aan het werk van laureaat Cyrus Highsmith.

Robothon
De dag voor de uitreiking van de Gerrit Noordzijprijs vindt het internationale congres Robothon plaats, een driejaarlijkse conferentie over letterontwerp en technologie, georganiseerd door hoofddocenten Type & Media KABK, Erik van Blokland en Paul van der Laan.

Meer informatie over het programma en de kaartverkoop voor het seminar is binnenkort te vinden op www.kabk.nl

Gerrit Noordzijprijs 2015
De Gerrit Noordzijprijs is een initiatief van de masteropleiding Type & Media van de KABK, georganiseerd in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het Boek in Den Haag, onder auspiciën van de dr. P.A. Tiele-Stichting. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend. In navolging van letterontwerper Gerrit Noordzij onderscheidt de winnaar zich in de volgende drie gebieden: letterontwerpen, lesgeven en publiceren. De prijs bestaat uit een tentoonstelling, een publicatie en een seminar om de achtergronden van het vak te delen met studenten en vakgenoten.
De Gerrit Noordzijprijs werd achtereenvolgens uitgereikt aan Gerrit Noordzij, Fred Smeijers, Erik Spiekermann, Tobias Frere-Jones, Wim Crouwel en Karel Martens.

De jury bestond uit: Els van Eijck van Heslinga (voorzitter), voorzitter dr. P.A. Tiele-Stichting, Marieke Schoenmakers, directeur van de KABK, Rickey Tax, Hoofd Collectiebeheer van Museum Meermanno, Jan Willem Stas (KABK) en Erik van Blokland (secretaris), hoofddocent Type & Media KABK.
De prijs bestaat uit een tentoonstelling, een publicatie en een seminar om de achtergronden van het vak te delen met studenten en vakgenoten.

De prijsuitreiking en de tentoonstelling worden in 2015 ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Jurriaanse Stichting en het Frederik Mullerfonds.

Agenda

Robothon conferentie (uitverkocht):
Donderdag 5 maart en vrijdag 6 maart in het Auditorium (http://robofab.com/robothon/)

Prijsuitreiking Gerrit Noordzijprijs:
Vrijdag 6 maart om 16.00 uur in het Auditorium (op uitnodiging)

Tentoonstelling Karel Martens:
Vrijdag 6 maart t/m vrijdag 3 april in de Galerie

Gerrit Noordzij-seminar:
Zaterdag 7 maart in het Auditorium

Presentatie Cyrus Highsmith in Museum Meermanno | Huis van het boek:
Vrijdag 6 maart t/m vrijdag 3 april.
www.meermanno.nl


Adressen:
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Prinsessegracht 4, Den Haag (www.kabk.nl) (vlakbij Den Haag CS)
Museum Meermanno | Huis van het boek, Prinsessegracht 30, Den Haag (www.meermanno.nl)

Voor meer informatie over de Gerrit Noordzijprijs en aanverwante activiteiten kunt u contact opnemen met Wieneke Mulder (Communicatie en PR KABK) via +31(0)70-3154729 of w.mulder@kabk.nl

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

plaats:
Den Haag
website:
http://www.kabk.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234