Overheid oordeelt: "E-sigaret ongevaarlijk"

Volgens de Raad van State kleven aan het gebruik van een elektronische sigaret geen gevaareigenschappen, toch wordt over de e-sigaret hel en verdoemenis gepredikt. De landelijke brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland spreekt van bewust demoniseren van de e-sigaret: "Hierdoor durven mensen de overstap naar de nagenoeg onschadelijke e-sigaret niet te maken, met als gevolg dat men blijft roken met alle gezondheidschade van dien."

De Raad van State is van mening dat de elektronische sigaret minder schadelijk is dan de reguliere sigaret . Deze mening wordt gedeeld door ondermeer het KWF, Longfonds en Stivoro. Benadrukt wordt dat de e-sigaret goed gereguleerd dient te worden om de veiligheid te waarborgen en om de verkoop onder de 18 jaar te verbieden. De brancheorganisatie kan zich hier volledig in vinden. "Al sinds onze oprichting staat onze organisatie verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen niet toe. Iets dat bij wet helaas nog steeds niet geregeld is. Liquids (de vloeistof voor in een e-sigaret) worden uitsluitend verkocht wanneer zij voorzien zijn van kindveilige sluitingen en juiste etikettering. Helaas is er momenteel een wildgroei aan webshops en aan verkopers op markten, zoals die in Beverwijk, die deze regels aan hun laars lappen. We mogen verwachten dat de overheid via de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit haar verantwoordelijkheid hierin neemt en hier harder tegen optreedt", aldus de brancheorganisatie.

Volgens recent onderzoek blijkt dat de elektronische sigaret minder verslavend is dan de tabaksigaret. Ook blijkt nicotine lang niet zo verslavend te zijn als dat men ons doet geloven. De Harvard School of Public Health publiceerde in 2012 al dat nicotine replacement therapies (NRTs), zoals nicotinepleisters en -kauwgum, niet effectief lijken te zijn om de roker op lange termijn te laten stoppen. Zelfs niet wanneer dit gecombineerd wordt met een stoppen met roken therapie.
De elektronische sigaret is daarin aanzienlijk succesvoller. Arts Philippe Presles, die onlangs een boek over de e-sigaret als therapie publiceerde, stelt zelfs: "Deze uitvinding zal verantwoordelijk zijn voor het redden van een recordaantal levens in de 21ste eeuw".

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wouter van Maaren, vertegenwoordiger van de PR commissie van de Esigbond. Mob: 06 - 41143603, e-mail: info@evapor.nl

Bronnenlijst:
Raad van State oordeelt dat de e-sigaret zonder nicotine (Shishapen) geen gevaareigenschappen heeft.
http://www.raadvanstate.nl/assets/adviesdocumenten/W.13.14.0220.pdf

Elektronische sigaret minder verslavend dan tabaksigaret
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25561385

Professor Peter Killeen van de Arizona State University - "Reefer Madness: There ain't no such Thing as Addiction to Nicotine"
http://www.statepress.com/archive/node/7194

Something is making you smoke but it's not nicotine
http://www.smoking-is-hunger.com/something-is-making-you-smoke-but-its-not-nicotine.html

Geen bewijs dat nicotine een verslavende stof is
http://www.ecigarette-politics.com/is-nicotine-addictive.html

Raad van State is van mening dat e-sigaret minder schadelijk is dan tabaksigaret
http://www.raadvanstate.nl/adviezen/samenvattingen/tekst-samenvatting.html?id=293

Stivoro erkent, net als het Longfonds en het KWF, dat 'dampen' gezonder is dan roken en dat de e-sigaret dus een goed alternatief is voor mensen die willen stoppen met roken.
http://www.volkskrant.nl/dossier-kabinet-rutte-ii/e-sigaret-ongezond-of-te-geduchte-concurrent-tabaka3552906/

Arts Philippe Presles, Institute Moncey
http://www.psychologies.com/Auteurs/Presles-Philippe
http://www.toslog.com/philippepresles
http://www.liaf-onlus.org/docs/minister-of-health.pdf

Elektronische Sigaretten Bond Nederland

plaats:
Leiden

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234