Epimetheus publiceert ooggetuigenverslag affaire Kerviel: De Afgrond

Epimetheus publiceert ooggetuigenverslag over de affaire Kerviel: De Afgrond

Amersfoort, 26 Januari 2015 - Afgelopen weekend was het exact zeven jaar geleden dat de wereld werd opgeschrikt door een van de allereerste megafraudes in de bancaire wereld. Nog vóór de val van Lehman Brothers maakte de Franse bank Société Générale in 2008 een ongekende fraude bekend van 1,5 miljard euro. Eén enkele trader - Jérôme Kerviel - had Frankrijks derde bank blootgesteld aan een mogelijk verlies van 50 miljard euro. Was de Société Générale failliet gegaan, dan had deze systeembank het hele mondiale financiële systeem laten imploderen en was de Europese Centrale Bank machteloos geweest.

Uitgeverij Epimetheus publiceert over de affaire Kerviel het ooggetuigenverslag 'De Afgrond' van de hand van Hugues Le Bret. Le Bret was de directeur communicatie ten tijde van de Affaire Kerviel en voerde het woord tijdens de reddingsoperatie van de bank. 'De Afgrond' vertelt van dag tot dag de ontdekking van de fraude, de paniek, het mediacircus, de intriges in de boardroom en de politieke rol van toenmalig president Sarkozy en Christine Lagarde, nu de IMF-topvrouw. Van het boek werden in Frankrijk meer dan 55.000 exemplaren verkocht. Na de lancering van het boek trad Hugues Le Bret zich terug uit de directie van de bank om twee jaar later een bedrijf te starten dat bancaire diensten aanbiedt aan mensen die door de Franse grootbanken worden geweigerd: Le Compte Nickel.

'De Afgrond' toont op de cover een vliegende Zwarte Zwaan die een duikvlucht uitvoert op de imposante torenflats van de Société Générale in de wijk La Défense in Parijs. Een verwijzing naar de metafoor van Nassim Taleb die met zijn boek The Black Swan de bancaire wereld al had gewaarschuwd voor het onterechte vertrouwen dat bankiers stelden in hun wiskundige modellen. Hugues Le Bret woonde vóór de Affaire Kerviel een lezing bij van Taleb. Tijdens de Nexus-lezing van Taleb in Amsterdam in oktober 2013 overhandigde Epimetheus de wetenschapper een exemplaar van Le Brets boek met een dankwoord van zijn hand. 'De Afgrond' is naast een meeslepend verhaal een waarschuwing aan ons huidige instabiele financiële stelsel . Eén zwarte zwaan kan nog altijd ons financiële stelsel vernietigen of die nou Quantitative Easement (QE) heet of Grexit. Ariejan Korteweg - jarenlang correspondent van de Volkskrant ten tijde van de Affaire Kerviel - schreef het voorwoord.

Na een roman over de Nederlandse vastgoedwereld ('De Vastgoedvriend') uit 2013 door een insider uit het vastgoed en 'Sagan & zoon' (2014), het verhaal van de zoon van Françoise Sagan, Denis Westhoff, is 'De Afgrond' van Hugues Le Bret de derde insidersroman van Uitgeverij Epimetheus. Opmerkelijk detail is de curieuze vervlechting van Le Brets boek da al aangekondigd werd in 'De Vastgoedvriend'. Twee personages uit dat laatste boek ontmoeten Le Bret in Parijs in een restaurant en zijn getuige van een gesprek tussen een journalist en Le Bret dat woordelijk in 'De Afgrond' voorkomt. Een curieus geval van intertekstualiteit. Le Bret wijst in een quote voor het boek 'De Vastgoedvriend' op het gemeenschappelijke frauduleuze karakter van het financiële stelsel . Of dat zich nou in Nederland bevindt of in Frankrijk. Van 'De Vastgoedvriend' verschijnt dit kwartaal de paperbackeditie. Le Bret doet later dit jaar Nederland aan om zijn boek persoonlijk te promoten.

Uitgeverij Epimetheus

plaats:
Amersfoort

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234