Aantal orgaantransplantaties groeit niet ondanks investering miljoenen

2MH bepleit actieve donorregistratie

Hilversum, 23 december 2014

Het doel om het aantal postmortale-orgaantransplantaties 25 procent te laten stijgen is ruimschoots niet gehaald, ondanks diverse intensieve campagnes. Volgens de stichting 2 Miljoen Handtekeningen (2MH) is het de hoogste tijd voor actieve donorregistratie.

Minister Schippers informeerde de Tweede Kamer eind vorige week, 19 december, over het aantal orgaantransplantaties en de voorzetting van het bestaande beleid. ,,Het tekort aan donororganen in Nederland is en blijft een schrijnend probleem, waarvoor tot nu toe geen structurele oplossing is gevonden. De uitleg die de minister geeft aan de cijfers zijn onjuist positief. Ten opzichte van 2007 is het aantal transplantaties zelfs gedaald," zegt Menno Loos van 2MH.
Deze stichting is in 2008 opgericht als burgerplatform. ,,Wij kennen veel mensen die op de wachtlijst staan of stonden en zetten ons op allerlei manieren in voor meer donoren."
In datzelfde jaar werd het Masterplan Orgaandonatie gelanceerd. Afgesproken werd om in 2013 een kwart meer orgaantransplantaties te bereiken dan het gemiddelde over de jaren 2005 tot en met 2007, bij een gelijkblijvend donorpotentieel. Er kwamen tientallen miljoenen euro's beschikbaar voor meer voorlichting, kwaliteitsverbetering in ziekenhuizen en om donatie bij leven makkelijker te maken. De geadviseerde invoering van actieve donorregistratie werd door het toenmalige kabinet niet overgenomen.

Geen zelfbeschikking
Loos: ,,Het aantal transplantaties moest dus veel hoger worden, maar we zijn nu zeven jaar verder en dit is niet gelukt, ondanks de miljoenen euro's die zijn geïnvesteerd. Dat maakt het logisch om nu wel te kiezen voor een systeem van actieve donorregistratie. Veel mensen willen wel donor zijn, maar zijn te laks om zichzelf te registeren. Iedereen is voor zelfbeschikking, maar de meeste mensen weten niet dat wanneer je je nu niet registreert jouw nabestaanden moeten beslissen over orgaandonatie, vaak op een onmogelijk moment. Er is dus helemaal geen sprake van zelfbeschikking."

Verwarring
2MH is voor een systeem waarbij mensen echt zelf beslissen of ze wel of geen orgaandonor willen zijn, of dit bewust met een registratie door de nabestaanden laten beslissen. Daarbij zouden donoren om de tien jaar gevraagd moeten worden of ze nog achter hun registratie staan.
De recente cijfers van de minister en de Nationale Transplantatie Stichting zaaien volgens Loos alleen maar verwarring en lijken een reden om na zestien jaar het huidige systeem nog eens twee jaar te wachten met invoering van een nieuw registratiesysteem.
Loos: ,,Dit getuigt niet van een visie met een structurele oplossing. Terwijl er nu 1000 ernstig zieke mensen op de wachtlijst staan en nog veel meer mensen wachten op een plaats op de wachtlijst en zij, met hun gezin, veelal meerde jaren beperkt kunnen deelnamen aan de maatschappij."

Meer informatie en een nadere analyse van de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie is te vinden op http://2mhclub.nl/orgaandonatie/masterplan-orgaandonatie-helaas-niet-effectief-gebleken

2MH

plaats:
Hilversum

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234