Jacqueline de Jong, situationist en avant-garde diva

Amsterdam, 23 oktober 2014

Xandra Schutte gaat in gesprek met 75 jarige kunstenares en uitgeefster van The Situationist Times Jacqueline de Jong.

- Woensdag 29 oktober De Balie Amsterdam in samenwerking met het Cobra Museum voor Moderne Kunst.
- Inleiding door Asger Jorn expert Hilde de Bruijn en met medewerking van kunstenaar/dichter Martijn den Ouden

Kunstenares Jacqueline de Jong werkte eind jaren vijftig in het Stedelijk Museum, richtte begin jaren zestig de The Situationist Times op, maakte in mei '68 affiches in Parijs en schildert nog altijd woest. Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer gaat met de Jong in gesprek over haar leven en haar werk aan de hand van ondermeer videofragmenten en foto's van haar lange carrière.

Jacqueline de Jong, veelzijdig en geëngageerd kunstenaar, heeft nog levendige herinneringen aan de paar jaar dat ze in het Stedelijk Museum werkte, eind jaren vijftig. Haar eerste taak was het catalogiseren van bibliofiele boeken. 'Wat ik niet wist, is dat bibliofiele boeken dicht zijn en ook dicht moeten blijven. Dus ik ben al die boeken gaan opensnijden. Totaal onnozel en naïef. Ik beschreef al die houtsneden. Ze schrokken zich rot toen ik ermee aankwam. Ik weet nog wat Sandberg zei: "Wat goed eigenlijk dat je dit gedaan hebt. Weten we tenminste wat we in huis hebben."

Jacqueline de Jong ontmoette de Franse filosoof Guy Debord toen zij als een verbindingsofficier tussen het Stedelijk Museum en de Situationisten moest fungeren. De Internationale Situationisten zijn een marxistisch geïnspireerde revolutionaire beweging van kunstenaars en denkers, en werd in 1957 opgericht door onder anderen Asger Jorn, de Deense Cobra-schilder, de Nederlandse kunstenaar en denker Constant en de Franse filosoof Guy Debord, die later met De spektakelmaatschappij (1967) hét boek schreef dat de geest van de studentenopstand van mei '68 vatte. De Situationisten wilden door het creëren van 'situaties' een vrije maatschappij vestigen. Het waren de kunstenaars die als geen ander dergelijke 'situaties' konden bewerkstelligen.

De Jong bedacht vervolgens dat er een Engelstalig tijdschrift over de situationisten zou moeten komen. Haar inspiratie was i10, het legendarische avant-garde tijdschrift van Arthur Lehning uit de jaren twintig. En ze had gezien hoe Sandberg drukwerk maakte, met zijn eigenzinnige typografie. Ze wilde iets wilders dan het nogal saaie Franse Situationisten blad. Tegen de tijd dat ze werkte aan het eerste nummer van wat The Situationist Times ging heten, was ze bovendien door Debord uit de beweging gezet. Daarmee werd The Situationist Times haar eigen tijdschrift, dat anno nu steeds een cultstatus heeft. Bij het 50 jarige jubileum van het eerste nummer organiseerde de New Yorkse galerie Boo-Hooray er een tentoonstelling over en werd De Jong in New York en op Yale University als avant-garde-diva onthaald. Het tijdschrift is, met haar expressionistische typografie, de afgedrukte kunstwerken en het systematische beeldende onderzoek naar vormen als de knoop of het labyrint, nog steeds een lust voor het oog.

Op 29 oktober zullen deze onderwerpen en vele anderen aan bod komen tijdens deze ruim opgezette talkshow in De Balie. Vele videofragmenten uit The Late Show (BBC), een vroege VPRO documentaire uit 1970 en vele andere fragmenten over de kunst van Jacqueline de Jong en over de Situationisten begeleiden de avond. Inleiding op de avond wordt gegeven door Cobra Museum conservator en Jorn expert Hilde de Bruijn. Deze avond wordt georganiseerd in het verlengde van de tentoonstelling Traces die op dit moment te zien is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Het is één van de drie presentaties in het kader van het 100 jarig jubileum van Asger Jorns geboortejaar.

Dichter, kunstenaar en voormalig zaalwacht van het Cobra Museum Martijn den Ouden heeft special voor deze avond enkele gedichten geschreven en zal deze voordragen.

Reserveren voor deze avond kan via de website van de Balie.

Een avond met Jacqueline de Jong
Woensdag 29 Oktober 20:30
In de Salon van De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
Amsterdam

Wilt u een gesprek voor persdoeleinden met Jacqueline de Jong dan kunt u een verzoek indien bij e.wie @cobra-museum.nl /0651967233

Cobra Museum

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.cobra-museum.nl

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234