Dr. Gert-Jan Gruter van Avantium wint prijs 'CTO van het jaar 2014'

Amsterdam, 15 oktober 2014 - Op 8 oktober ontving Gert-Jan Gruter de prijs voor beste CTO van Europa in 2014. CTO staat voor Chief Technology Officer, ofwel Technisch Directeur. Gert-Jan Gruter is 10 jaar CTO van Avantium, leidend HighTech bedrijf gevestigd in Amsterdam.

De prijs voor 'CTO van het jaar' wordt gegeven aan een bijzondere technologieleider van een innovatief bedrijf: iemand die inspirerend is, een manager met visie die bijdraagt aan de ontwikkeling en duurzaamheid van zijn/haar industrie en ook voor de maatschappij als geheel.

Na een carrière bij DSM Research in Geleen en als deeltijd Professor polymeerkatalyse bij de Technische Universiteit Eindhoven, werkt Gert-Jan Gruter sinds de oprichting in 2000 bij chemisch technologiebedrijf Avantium. In de eerste jaren was hij als Vice President Technology verantwoordelijk voor het opbouwen van Avantium's unieke platform voor het ontwikkelen van katalysatoren. Na zijn benoeming als CTO in 2004 begon Gert-Jan met een programma voor het ontwikkelen van eigen producten en processen, waarbij Avantium gebruikmaakte van de eigen katalysetechnologie. Hierbij paste Avantium kennis van katalyse toe op het omzetten van biomassa. Het eerste succesvolle product uit dit programma is het bioplastic PEF. Daarnaast loopt er in Avantium een aantal andere ontwikkelingen, zoals de productie van glucose uit reststromen van oud papier, agroreststromen en houtsnippers.

Katalyseonderzoek voor baanbrekende duurzame innovaties
Avantium is gespecialiseerd op het gebied van geavanceerd katalytisch onderzoek, met baanbrekende innovatie als primair doel. Avantium werd in 2000 opgericht door Shell, AKZO-Nobel, Eastman Chemical, Pfizer en Glaxo-Smith-Kline, om contract research services aan te bieden op het gebied van katalyseonderzoek en de ontwikkeling van katalytische processen. Avantium heeft unieke geavanceerde en geautomatiseerde technologie ontwikkeld, waarvoor vandaag de dag veel chemische bedrijven naar Avantium komen.
Daarnaast begon Avantium 10 jaar geleden met de ontwikkeling om plantaardige materialen katalytisch om te zetten in biobased chemicaliën en bioplastics zoals PEF. PEF is een nieuw 100% biobased polyester met betere barrière, thermische en mechanische eigenschappen dan bestaande plastic verpakkingen. Bovendien is PEF veel duurzamer. Samen met onze partners Coca-Cola, Danone en ALPLA ontwikkelt Avantium PEF-flessen. Daarnaast heeft PEF vele andere toepassingen, waaronder vezels (textiel, tapijt etc.) en films. Avantium's gepatenteerde proces om PEF te maken, is bewezen op tonschaal in Avantium's proeffabriek. Deze zomer heeft Avantium een investeringsronde afgerond van 36 miljoen euro waarmee is begonnen met de opschaling naar een commerciële fabriek (50.000 ton per jaar).

Geplaatst in:

Avantium Support BV

plaats:
Amsterdam
website:
http://www.avantium.com/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234