Zonlicht helpt voetballers winnen

Griekse wetenschappers tonen de correlatie tussen meer vitamine D en betere sportprestaties bij profvoetballers. Ze hebben meer springkracht, meer uithoudingsvermogen en meer snelheid.


Vele wetenschappelijke studies wezen al uit dat een hoger niveau aan Vitamine D in het bloed positieve effecten heeft op het lichaam. Het vermindert onder meer het risico op interne kankersoorten zoals borst- en darmkanker. De studie van de wetenschappers onder leiding van Nikolaos E. Koundourakis bewijst echter een lineaire connectie tussen een hoge hoeveelheid Vitamine D in het lichaam en sportprestaties. De studieresultaten laten zien dat een hoger niveau Vitamine D in het bloed meer springkracht, meer uithoudingsvermogen en meer snelheid geeft bij profvoetballers die geen extra suppletie krijgen.

PSV laat voetballers zonnen
Rolf Timmermans is clubarts en hoofd medische staf bij voetbalclub PSV Eindhoven en ziet ook het belang van Vitamine D in zijn ploeg. „Vitamine D heeft een aantal belangrijke functies voor het menselijk lichaam. Het is het essentieel voor een goede werking van de spieren. Ik zie bijvoorbeeld dat een tekort aan vitamine D sneller spierproblemen kan veroorzaken. Krampen, spierverrekkingen zijn voorbeelden uit onze praktijk", aldus Timmermans. De clubarts zorgt dat de vitamine D van zijn spelers op peil blijft, mede door het gebruik van een zonnebank waar de voetballers zonnen. „Dat zou ik andere sport- of voetbalclubs ook aanraden, mits er goed gekeken wordt naar het huidtype van de spelers en een persoonlijk zonschema zodat zij wel verstandig zonnen."


Positief effect op competitie
In een periode van zes weken werden twee profteams buiten het competitieseizoen getest voor de studie van Nikolaos E. Koundourakis. Met gerichte sprongen en korte sprints werden de prestaties, zuurstofopname en bloedwaarden gemeten en vastgelegd. „De Griekse studie bewijst dat vitamine D een sportieve rol speelt bij atletische prestaties en zuurstofopname bij profvoetballers. Een interessante conclusie. Zeker wanneer iedere verbetering in prestatie positief effect kan hebben op de uitslag van een wedstrijd of competitie. Dat is wellicht de reden dat voetbalclubs als PSV, maar bijvoorbeeld ook Manchester United zonnebanken gebruiken om hun spelers beter te laten presteren", aldus Ad Brand van the Sunlight Research Forum.


Het Sunlight Research Forum (SRF) is een organisatie zonder winstoogmerk, gevestigd in Nederland. Het doel van deze organisatie is het aan het grote publiek ter beschikking stellen van de laatste medische en wetenschappelijke bewijzen over de effecten van gematigde blootstelling aan UV-straling.


Bronnen:
Nikolaos E. Koundourakis, Nikolaos E. Androulakis, [...],
and Andrew N. Margioris: Vitamin D and Exercise Performance in Professional Soccer Players. Published online Jul 3, 2014.
doi: 10.1371/journal.pone.0101659
2) Kate A Ward,GeetaDas, Jacqueline L Berry, Stephen A Roberts, Rainer Rawer, Judith E Adams, Zulf Mughal:Vitamin D and
muscle function. J Clin Endocrin Metab. First published ahead of print November25, 2008 as doi:10.1210/jc.2008-1284
3) John J. Cannell, BruceW. Hollis, MarcB. Sorenson, Timothy N. Taft, and John J. B. Anderson: Athletic Perfor-mance and
Vitamin D. Sci. Sports Exerc., Vol. 41, No. 5, pp. 1102-1110, 2009

Geplaatst in:

Mediacontact:
Ad Brand, Sunlight Research Forum (SRF), Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.nl

Sunlight Research Forum

plaats:
Veldhoven
website:
http://www.sunlightresearchforum.eu/

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234