Werk of plezier? Een op de drie heeft wel eens gedatet met een collega

Werkenden in Nederland staan positief tegenover het aangaan van relaties op de werkvloer. Dit blijkt uit een online enquête van internationale vacaturezoekmachine Adzuna. In totaal heeft 36,7 procent van de Nederlanders wel eens een romantische relatie met een collega gehad. Van de mensen die nooit gedatet hebben met een collega, zegt 15 procent dit wel ooit overwogen te hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat bij 4,8 procent van deze romantische ontmoetingen sprake was van een one-night stand. Het merendeel van de respondenten geeft aan dat het eerste romantische contact tijdens een werkdag plaatsvond of dat de romantische gevoelens geleidelijk over tijd zijn ontstaan. Meer dan 50 procent van de respondenten geeft aan dat de relatie vijf jaar of langer geduurd heeft. Dat een relatie op het werk tot iets moois kan uitbloeien blijkt ook uit de fase van de relatie die bereikt werd: in 26 procent van de gevallen besloot men in het huwelijksbootje te stappen.

Werkende Nederlanders staan niet afkeurend tegenover relaties met collega’s. Slechts 26,2 procent van de respondenten geeft aan romantische relaties op de werkvloer ‘problematisch’ te vinden. Toch wordt een relatie met een collega in meer dan de helft van de gevallen geheim gehouden door koppels. Dat daar reden toe is blijkt uit het feit dat 8,5 procent van de romantische relaties op het werk uitmondt in het ontslag van één van beide partners. De meest genoemde reden voor het ontslag is om werk en privé gescheiden te houden (61,9 procent). Daarnaast noemt 23,8 procent van de respondenten de negatieve reacties van anderen als doorslaggevend in deze beslissing.

Terwijl een kwart van de respondenten een romantische relatie had met iemand in een hogere positie op de werkvloer dan zijzelf, denkt 66,2 procent niet dat dit de aantrekkelijkheid van hun partner vergrootte. Slechts 14 procent van de respondenten geeft aan dat zij hun partner hierdoor wél als aantrekkelijker beoordeelden. Opvallend was dat maar liefst 19,2 procent van de respondenten zich ooit benadeeld voelde op de werkvloer door een relatie met een collega, terwijl 9,2 procent zegt hier juist voordelen door ervaren te hebben.

Werknemers worden niet altijd op de hoogte gesteld van regels over het aangaan van romantische relaties met collega’s. Zo geeft 11,7 procent van de werkende Nederlanders aan niet volledig op de hoogte te zijn van de regels op hun werk. Het merendeel van de respondenten denkt dat er geen regels zijn opgesteld door hun werkgever. In 14,6 procent van de gevallen is het aangaan van romantische relaties met collega’s nadrukkelijk verboden, terwijl dit in 10,9 procent van de gevallen wordt toegestaan – zolang als je partner niet in hetzelfde team werkzaam is.

“Aangezien veel werkende Nederlanders een groot deel van hun week op de werkvloer doorbrengen, is het niet zo verwonderlijk dat er romantische gevoelens kunnen ontstaan tussen collega’s,” reageert Thomas de Schuyter, country manager bij Adzuna. “In dat geval is het belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van de regels die door het bedrijf zijn opgesteld. Het is opvallend dat slechts een kwart van de werknemers zegt op de hoogte te zijn van het bestaan van dit soort regels. Wij raden werkgevers dan ook aan deze regels op een transparante manier te communiceren.”

Geplaatst in:

Over Adzuna:
Adzuna.nl is een zoekmachine voor vacatures die meer dan twaalf miljoen werkzoekenden maandelijks gebruiken voor een overzicht van elke baan, overal. Wij doorzoeken duizenden websites zodat onze gebruikers dit niet hoeven te doen en verzamelen miljoenen vacatures wereldwijd op één locatie. Met slimme zoekopties en intelligente data-analyse van de arbeidsmarkt, geven wij werkzoekenden alle informatie die ze nodig hebben bij het vinden van een nieuwe baan. Wij zijn actief in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Singapore, Italië, Polen, de Verenigde Staten, Oostenrijk, Frankrijk, Australië, Canada, Brazilië, Zuid-Afrika, Rusland, India en Nieuw-Zeeland.

Onderzoeksmethodologie:
Cijfers zijn toegevoegd in de bijlage. De online enquête werd in februari 2019 afgenomen onder 1.000 Nederlandse respondenten. Onvolledig ingevulde vragenlijsten werden niet meegenomen in de analyse.

Deze publicatie kan ook gevonden worden op de Adzuna Blog: https://www.adzuna.nl/blog/2019/02/12/werk-of-plezier-een-op-de-drie-nederlanders-heeft-wel-eens-gedatet-met-een-collega/

Adzuna

plaats:
Amsterdam
website:
https://www.adzuna.nl/

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234