Advocaat Spong bekritiseert afschaffen vrije artsenkeuze

Utrecht, 3 juni 2014

Gerard Spong uit woensdag 4 juni in Nieuwspoort zijn kritiek op het voornemen om vrije artsenkeuze af te schaffen. De bekende advocaat stelt dat vrije artsenkeuze een grondrecht is. Minister Schippers van Volksgezondheid wil zorgverzekeraars meer macht geven, waardoor consumenten niet meer zelf kunnen bepalen naar welk ziekenhuis ze gaan en door welke arts ze zich laten behandelen. Binnenkort debatteert de Tweede Kamer over het afschaffen van vrije artsenkeuze.

Schippers wil de zorgverzekeringswet aanpassen om zorgverzekeraars zo meer macht te geven. Nu moeten verzekeraars nog een groot deel (70 tot 80 procent) vergoeden als een verzekerde naar een zorgverlener gaat met wie de verzekeraar geen inkoopafspraak heeft. Als de plannen van Schippers doorgaan, hoeven zorgverzekeraars niets meer te vergoeden als een patiënt naar een zorgverlener gaat met wie de verzekeraar geen inkoopafspraak heeft. Dat betekent dat de verzekeraar bepaalt door welke dokter, fysiotherapeut, psycholoog, tandarts of andere zorgverlener een patiënt zich moet laten behandelen.

Verzekeraars bepalen met welke zorgverlener of zorginstelling ze contracten sluiten. Zo zijn er verzekeraars die van de ongeveer honderd Nederlandse ziekenhuizen er slechts vijftien hebben gecontracteerd. Dat kan betekenen dat een patiënt straks gedwongen wordt tientallen kilometers te reizen, terwijl er een ziekenhuis om de hoek is. Ook kan het zijn dat iemand die al tientallen jaren bij dezelfde vertrouwde dokter komt, opeens naar een andere dokter moet.

Er is tot op heden onduidelijkheid over de vraag of dit op diverse terreinen juridisch houdbaar is. Advocaat Spong zal daar zijn licht over laten schijnen. Hij is kritisch over de macht die zorgverzekeraars krijgen om een verzekerde naar een bepaalde zorgverlener te sturen. Volgens hem is het juridisch onhoudbaar iemand te verplichten naar een bepaalde arts te gaan, als de patiënt naar een andere dokter wil. Omdat het een grondrecht is, maar ook privacy speelt een rol. Zijn lezing duurt twintig tot dertig minuten.

Wie: advocaat Gerard Spong.
Wat: lezing over het afschaffen van vrije artsenkeuze.
Waar: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.
Wanneer: woensdag 4 juni om 16.00 uur

Gerard Spong

plaats:
Utrecht

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234