Eerste Europese veiling meteorieten

50 meteorieten waaronder Marsmeteoriet onder de hamer

Komende donderdag eindigt een unieke veiling van 50 zeldzame meteorieten. Het is voor het eerst dat in Europa een meteorietenveiling wordt gehouden. De online veiling (www.catawiki.nl/meteorieten) vindt plaats bij Catawiki, veilinghuis voor verzamelaars. Tijdens de veiling komen onder andere een steen afkomstig van Mars en een aantal meteorieten van het type chondriet onder de hamer. Vier van de vijf ooit in Nederland gevonden meteorieten waren van dit type.

Zeldzaam
Veilingmeester Luc Hennion van Catawiki geeft aan dat een meteorietenveiling erg bijzonder is. ''Deze veiling is uniek voor Europa. Alleen in Amerika zijn in het verleden enkele van deze veilingen geweest. Bijna alle meteorieten die de aarde bereiken verbranden geheel door de wrijving in de dampkring. De meteorieten die op aarde vallen zijn dan ook erg zeldzaam. Wereldwijd zijn er in de loop der eeuwen 20.000 exemplaren wetenschappelijk gedocumenteerd''.

Topstuk: Esquel meteoriet
Het topstuk van de veiling is een fragment van de bekende Esquel meteoriet. Deze meteoriet, die in 1955 in Argentinië werd gevonden, staat bij verzamelaars en musea bekend als één van de mooiste meteorieten vanwege zijn prachtige olijfkleurige kristallen. De verwachting is dat dit fragment tussen de 7.000 en 10.000 euro zal opbrengen. Er is inmiddels al 4.500 euro op geboden.

Marsmeteoriet
Ook kan geboden worden op een meteoriet afkomstig van Mars, die in 2011 in Marokko is gevonden. Deze meteoriet is slechts de vijfde Marsmeteoriet die mensen op aarde hebben zien vallen. Dankzij onderzoeksresultaten van de Marslander Curiosity kunnen we nu feilloos vaststellen of meteorieten van Mars afkomstig zijn.

Tot slot verwacht veilingmeester Hennion ook een hoge opbrengst voor een grote schijf van een zeldzame ijzermeteoriet die in 1967 gevonden werd in Rusland. ''Een ijzermeteoriet is bijzonder hard waardoor het verzagen van een dergelijke meteoriet wereldwijd slechts door een paar mensen uitgevoerd kan worden. Deze grote schijf van bijna 2 kilo is uniek en hoort eigenlijk in een museum thuis''.

De veiling is inmiddels begonnen en loopt af op donderdagavond 6 februari vanaf 20.00 uur. De veiling is te bekijken via: www.catawiki.nl/meteorieten

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Mark Borgman
tel: 06-55847934

Over Catawiki
Met 140.000 gebruikers en meer dan 2 miljoen bezoekers per maand is Catawiki 's werelds grootste catalogus en veilinghuis voor verzamelaars. Wekelijks houdt Catawiki online veilingen van zeldzame verzamelobjecten zoals stripboeken, postzegels, munten, wijn, oldtimers, boeken, platen en kunst.

De site is eind 2008 gelanceerd met enkele rubrieken. Sindsdien zijn aan de catalogus ruim 2 miljoen verzamelobjecten toegevoegd in meer dan 70 rubrieken. Verzamelaars en handelaren kunnen op het Catawiki platform ook een eigen shop starten. Er worden al 6 miljoen verzamelobjecten aangeboden door verkopers uit de hele wereld.

In juli 2010 stapten de investeerders Peak Capital en de NOM (Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij) in Catawiki. In november 2010 won Catawiki de publieksprijs van de Accenture Innovation Awards. Catawiki was eind vorige jaar één van de grote winnaars tijdens de verkiezing voor Website van het Jaar.

Catawiki.nl

plaats:
Assen
website:
http://www.catawiki.nl

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234