Nederlandse kerken in actie voor slachtoffers Idai

Via Kerk in Actie hebben de Nederlandse kerken een week na de ramp € 852.431 opgehaald voor de slachtoffers van cycloon Idai. De ramp in Mozambique, Malawi en Zimbabwe trof al meer dan 3 miljoen mensen. Met het bedrag zijn lokale kerken in staat om hulp te verlenen door middel van voedsel, water, kleding, onderdak en medicijnen. Ook komende zondag wordt er in veel kerken stilgestaan bij de situatie door gebed en collecte. Veel kerken zingen zondag Psalm 69 ter medeleven en bemoediging.

Tot nu toe deden kwamen al duizenden giften binnen. Aanstaande zondag wordt er in veel kerken gecollecteerd. Ook wordt er in veel kerken gebeden voor de slachtoffers en wordt ter bemoediging Psalm 69 gezongen.

Hulp via lokale kerken

Kerk in Actie, onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, werkt via de alliantie Action by Churches Together (ACT), samen met lokale christelijke organisaties en kerken in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. ‘Onze partners waren direct na de ramp actief in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Ze beoordelen de impact van cycloon Idai en reageren op de behoeften van mensen’, aldus Daan Verbaan, noodhulpcoördinator bij Kerk in Actie.

'Kerken in het gebied weten precies wat er nodig is. Samen bieden we voedsel, onderdak, kleding, water, gezondheidszorg en meer. We zijn ook gericht op de specifieke behoeften van kwetsbare groepen, waaronder kinderen, vrouwen, gehandicapten en ouderen.’

Vijf dagen op het dak

In totaal kwamen al meer dan 750 mensen om en raakten zo'n 400.000 mensen hun huizen kwijt. De getroffenen - vooral diegenen in afgelegen gebieden - hebben dringend behoefte aan voedsel, water, kleding, onderdak en medicijnen. De omvang van de ramp groeit nog steeds, er is een grote kans op de verspreiding van ziekten en veel gewassen zijn vernield waardoor sommige mensen hun hele jaarinkomen zien wegvallen.

Isabel Daniel (28) moest vijf dagen wachten op het dak van een gebouw met driehonderd anderen voordat ze werd gered. Ze nam het water uit haar omgeving, kookte het en dronk het om te overleven. ‘Het was een wonder dat iemand droog hout had om vuur te maken.’ Al haar vier kinderen kunnen niet zwemmen, ze hield ze al die vijf dagen dicht, uit angst dat ze in het water zouden vallen.

"We zoeken al anderhalve week naar één van onze gemeenteleden," zei dominee Edgar Mushati. "Als gevolg van de storm zijn de gewassen weggevaagd en verdronken de dieren", zei de dominee. ‘Blijf bidden voor ons’.

Dominee Joseph Bvumbwe van de Evangelisch Lutherse Kerk in Malawi zei: "We hebben nooit eerder overstromingen gehad van deze omvang. Zowel levens als eigendommen gaan dagelijks verloren. We hebben uw dringende steun en gebeden nodig. We moeten mensen helpen voordat de situatie erger wordt'.

Geplaatst in:

Kerk in Actie

plaats:
Utrecht
website:
http://www.kerkinactie.nl/idai

Andere persberichten van deze organisatie

Verstuur nu éénmalig een persbericht

Verstuur persberichten en beeldmateriaal naar redacties in binnen- en buitenland. Via het ANP-net, het internationale medianetwerk van PR Newswire of met een perslijst op maat.

Direct persbericht versturen
070 - 41 41 234